Hyvinvointivirtaa-viikolla tehdään hyvää

28.09.2020

Ammattiin opiskelevia aktivoidaan Hyvinvointivirtaa-viikolla pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan sekä jakamaan ammattiosaamistaan ja tekemään hyvää tempauksissa omassa oppilaitoksessa ja sen lähiympäristössä. Viikolle 40 tapahtumanjärjestäjiksi on ilmoittautunut yli 100 ammatillista oppilaitosta ympäri Suomea.

Hyvinvointivirtaa-viikko on nostanut ammatillisessa koulutuksessa hyvinvointia näkyville yli kymmenen vuoden ajan. Hyvinvointiteemojen nostaminen on koettu oppilaitoksissa tärkeäksi ja yhteisöllisyyttä rakentavaksi asiaksi, joka kokoaa opiskelijoita opintojen alussa yhteen tarjoten tutustumisen ja ryhmäytymisen mahdollisuuksia. Samalla tehdään tutuksi oppilaitoksen tarjoamia palveluita ja tutustutaan talon henkilöstöön. 

Teemaviikolla nostetaan nuorille tärkeitä teemoja heitä puhuttelevalla ja toiminnallisella tavalla esille. Monessa oppilaitoksessa toimintapisteillä hyödynnetään myös opiskelijoiden osaamista, osana nuorten opintoja. Yhteinen teemaviikko on osa ammatillisissa oppilaitoksissa läpi vuoden toteutettavaa tärkeää hyvinvointityötä.

Tämän syksyn erityisteemana on #Amistekeehyvää, joka kannustaa opiskelijoita järjestämään hyvinvointia edistäviä tempauksia oppilaitoksissa ja lähiympäristössä: livenä tai etänä. Toteutustavoissa on vain mielikuvitus rajana. Opiskelijat voivat lähteä esimerkiksi vaihtamaan autonrenkaita, järjestämään musiikkihetken, viemään leipomuksia valittuun kohteeseen tai toimimaan digiapuna. Hyvää tekevissä tempauksissa tuodaan esille opiskelijoiden osaamista, oppilaitoksen merkitystä lähiympäristössä sekä nuorten tahtoa auttaa. Raahessa tempaus vie opiskelijat metsäretkelle.

- Lähdemme hius- ja kauneusalalta poimimaan puolukoita. Lahjoitamme ne oppilaitosta lähellä sijaitsevalle palvelutalolle. Vietämme samalla mukavaa yhdessäoloa luonnossa ja nautimme toisten seurasta, suunnittelee tempausta Anu Rautio Koulutuskeskus Brahesta.

-Tutkimusten mukaan nuorten halu tehdä vapaaehtoistyötä on viime vuosina lisääntynyt. Toisten auttaminen ja omien hyvien tekojen vaikutusten näkeminen lisää myös omaa hyvinvointia. Senpä vuoksi erityisesti tänä syksynä on tärkeää tarjota nuorille mahdollisuus tehdä hyviä tekoja omassa yhteisössään, SAKU ry:n toiminnanjohtaja Saija Sippola kuvailee. 

Teemaviikkoa koordinoi Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry. Viikko toteutetaan yhteistyössä eri järjestöjen ja hyvinvointia tukevien organisaatioiden kanssa. Mukana ovat EHYT ry, Erätauko-säätiö, Höntsä-Fest, Jaksaa, jaksaa -hanke, OSKU ry, Rikosuhripäivystys RIKU, SAKKI ry, Suomen Punainen Risti ja Syöpäjärjestöt. Vuoden 2020 Hyvinvointivirtaa-teemaviikon suojelijana toimii opetusministeri Li Andersson.
 

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi