Hyvinvointivirtaa-viikolla haetaan oivalluksia ja ryhmähenkeä yhdessä tekemällä

03.10.2022

Ammattiin opiskelevia aktivoidaan Hyvinvointivirtaa-viikolla pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan. Yhteisen tekemisen kautta halutaan vahvistaa oppilaitoskulttuuria, jossa jokaisella on turvallinen olla. Viikolla 40 hyvinvoinnin teemoihin tartutaan yli 120 ammatillisessa oppilaitoksessa ympäri Suomen.

Teemaviikko on näyteikkuna läpi vuoden ammatillisessa koulutuksessa toteutettavalle hyvinvointityölle. Koronarajoitusten aikaan yhteisölliselle tekemiselle löytyi vain vähän paikkoja. Oppilaitoksissa halutaankin nyt vahvasti satsata mahdollisuuksiin yhteisölliseen kohtaamiseen ja mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen. 

- Yhteisöllisen tekemisen merkitys huomattiin hyvin silloin, kun se ei ollut mahdollista. Yhteiset tapahtumat ja positiiviset kokemukset lisäävät viihtyvyyttä ja sitouttavat oppilaitokseen. Hyvinvointiteot puolestaan edistävät opiskelukykyä ja tukevat opiskelijaa opinnoissaan, SAKU ry:n toiminnanjohtaja Saija Sippola kuvaa.

Teemaviikko tarjoaa opiskelijoille myös oppimisen paikkoja. Oppilaitoksen toimintapisteillä voi kohdata vaikkapa tulevan kampaajan tekemässä pikakampauksia tai liikuntaneuvojan vetämässä taukojumppaa.

#AmisTekeeHyvää-tempauksissa opiskelijat ovat järjestäneet esimerkiksi liikuntahetkiä esikoulussa, muistaneet lapsipotilaita ja toteuttaneet musiikkihetkiä palvelutalossa. Hyvää tekevät tempaukset tuovat esille opiskelijoiden osaamista, oppilaitoksen merkitystä lähiympäristössä sekä nuorten tahtoa auttaa.

- Opiskelijat ovat innostuneet #AmisTekeeHyvää-tempauksesta. Ryhmäni kanssa olemme ideoineet yhteisöllisen iltapäivän Palvelutalo Kotipirtille. Tapahtumassa kuullaan kitaramusiikkia ja laulua ja lahjoitamme palvelutalolle myös opiskelijoiden tekemiä tauluja. Ideana on tehdä näkyväksi opiskelijoiden monipuolista osaamista ja opinnollistaa tapahtumalle yhteistyössä tehtyä markkinointimateriaalia, kiteyttää  Tredun media-alan lehtori Lea Sirén opintojen nivoutumisen hyvän mielen tuottamiseen.

Teemaviikkoa koordinoi Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry. Viikko toteutetaan yhteistyössä eri järjestöjen kanssa. Mukana ovat EHYT ry, Erätauko-säätiö, OSKU ry, Rikosuhripäivystys RIKU, SAKKI ry, Suomen Punainen Risti ja Syöpäjärjestöt. 

Lue lisää >>

Kuva: Esedussa kuusi eri koulutusalaa osallistui #AmisTekeeHyvää-tempaukseen viime syksynä. Opiskelijat auttoivat esimerkiksi ostosten teossa, kävivät palvelutalolla leikkaamassa hiuksia ja pesivät autoja.

Kuvaaja: Tuula Eloranta/Esedu