EU-vaalit: Nuorten vaalikone on täällä!

08.05.2024

EU-vaalit järjestetään 6.-9. kesäkuuta 2024. Suomesta valitaan 15 Euroopan parlamentin jäsentä eli meppiä edustamaan kansalaisia. Allianssi on julkaissut nuorille suunnatun oman vaalikoneen, joka auttaa nuoria löytämään sopivan ehdokkaan sekä tutustumaan EU-päätöksentekoon!

Vaalikoneeseen tästä >>

EU-vaalit eivät kiinnosta nuoria. Näin voi ainakin päätellä vuoden 2019 EU-vaalien äänestysprosentista, joka oli 18–24-vuotiailla nuorilla vain 24,2 prosenttia. Monelle nuorelle EU tuntuu kaukaiselta, eivätkä EU:ssa tehdyt päätökset tunnu vaikuttavan omaan arkeen. EU kuitenkin näkyy nuorten elämässä paitsi nyt, myös tulevaisuudessa.

Nuorten vaalikone on tärkeä väline EU-asioiden konkretisoimisessa nuorten arjessa. Vaalikoneen teemat on valittu niin, että ne ovat lähellä nuorten kiinnostuksen kohteita ja elämää. Nuorten vaalikoneen avulla myös alaikäiset nuoret voivat perehtyä ehdokkaisiin, vaaleihin ja äänestämiseen.

Täyttäkää Nuorten vaalikone oppilaiden kanssa ja keskustelkaa yhdessä vaalikoneen aiheista. Mitä mieltä oppilaat ovat esimerkiksi seuraavista kysymyksistä?

  • Tulisiko 16- ja 17-vuotiaiden saada äänestää EU-vaaleissa?
  • Pitäisikö EU:n vaatia pikamuotiyhtiöitä toimimaan vastuullisemmin?
  • Pitäisikö turkistarhaus kieltää EU:n alueella?
  • Pitäisikö EU:n kieltää Tiktok?
  • Tulisiko EU:n säätää vihapuhe ja maalittaminen rangaistaviksi?
  • Tulisiko kaikille 18 vuotta täyttäville tarjota maksutta interrail-passi, vaikka siitä tulee kustannuksia EU:lle?

Nuorten vaalikone toteutetaan yhteistyössä OpenVAA-  ja YouthVAA -hankkeiden kanssa. Yhteistyön avulla saadaan tutkittua tietoa siitä, millaisia vaalikoneita kannattaa kehittää tulevaisuudessa.

Iloista vaalikevättä!

Lisätietoja Nuorten vaalikoneesta antaa tarvittaessa nuorten osallisuushankkeiden asiantuntija Iina Helenius. iina.helenius@nuorisoala.f