Digitaalinen Duunikoutsi antaa nuorelle eväät työelämään

22.01.2021

Kesätyönhaku on jälleen aluillaan ja siksi myös nuoret ovat tuttujen kysymysten äärellä: Mitä CV:hen pitää kirjoittaa ja mistä seuraava työpaikka löytyy? Talous ja nuoret TAT kehitti ohjauksen tueksi Duunikoutsi-mobiilisovelluksen, joka valmentaa nuorta työelämään vaikka vuorokauden ympäri. 

Duunikoutsi-sovellus on suunnattu 13–25-vuotiaille nuorille, jotka ovat hakemassa TET-paikkaa, kesätyöpaikkaa, osa-aikatöitä tai pidempiaikaista työpaikkaa. Sovelluksen avulla nuori saa muun muassa ohjausta työnhakuun, omien vahvuuksien ja osaamisen tunnistamiseen, askeleet työnhakuprosessiin ja vinkkejä työelämän pelisääntöihin. Sovellus sisältää motivoivia haasteita, joita suorittamalla nuorelle kertyy tarvittava tieto työelämää varten sekä paremmat valmiudet työelämään siirtymiseen. 

Tekoäly avustaa nuorta ja ohjaajaa tiedon lajittelussa 

Duunikoutsi tarjoaa oppilaan ohjaajille helpon ja monipuolisen työkalun nuoren ohjaamiseen kohti työelämää ja parempaa itsetuntemusta. Opoille kehitetty opetuspaketti käsittelee Duunikoutsin teemoja kattavasti esimerkiksi itsetuntemukseen, TET-jaksolle valmistautumiseen, työnhakuun ja työelämän pelisääntöihin liittyen. Opetuspaketin valmiit harjoitukset ovat hyödynnettävissä niin peruskoulussa kuin toisella asteella. 

Sovelluksen taustalla oleva tekoäly toimii sekä nuoren että oppilaan ohjaajan työkaluna. Niin sanottu Robokoutsi, ohjaa ja auttaa nuorta löytämään sovelluksesta kiinnostavaa sisältöä. Sitä käyttämällä nuorelle muodostuu sovellukseen oma aihekartta, joka kokoaa yhteen, mitä tehtäviä nuori on sovelluksessa suorittanut ja miten hän on niitä arvioinut. Opolle aihekartta toimii hyvänä pohjana keskustelulle esimerkiksi oppilaan yksilöohjauksessa. Duunikoutsin tekoälypohjainen CV-kone puolestaan muodostaa nuorelle valmiiksi täytetyn osaamispohjaisen ansioluettelon. CV:n valmiit osat muodostuvat nuoren suorittamien haasteiden pohjalta. Osaamispohjainen CV toimii erinomaisena työnhaun välineenä nuorille, joilla on vasta vähän työkokemusta, sillä se huomioi myös vapaa-ajalta kertyvän osaamisen. Nuorelle onkin hyvä muistuttaa, että työnhaun kannalta tärkeää osaamista syntyy niin arjessa kuin vaikkapa harrastusten kautta.

Sovelluksen on kehittänyt Talous ja nuoret TAT yhdessä Elinkeinoelämän keskusliiton, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n, Oikotien ja Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.  Duunikoutsi palkittiin keväällä 2020 vuoden parhaana digitaalisena oppimisratkaisuna eOppimiskeskuksen järjestämässä eEemeli-kilpailussa.