Ammattiin opiskelevat tekevät hyvää teemaviikolla

04.10.2021

Ammattiin opiskelevia aktivoidaan Hyvinvointivirtaa-viikolla pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan sekä jakamaan ammattiosaamistaan ja tekemään hyvää tempauksissa omassa oppilaitoksessa ja sen lähiympäristössä. Tapahtumia järjestetään yli 120 oppilaitoksessa eri puolilla maata. Mukana tapahtumissa on yli 35 000 ammattiin opiskelevaa.

Hyvinvointivirtaa ammatilliseen koulutukseen -teemaviikko on jo yli 10 vuoden ajan tehnyt näkyväksi sitä laajaa ja monipuolista hyvinvointityötä, jota ammatillisissa oppilaitoksissa tehdään. Teemaviikolla nostetaan esille opiskelijoille tärkeitä teemoja heitä puhuttelevalla ja toiminnallisella tavalla. Toiminnan järjestämisessä hyödynnetään myös opiskelijoiden omaa ammatillista osaamista.

Tämän syksyn erityisteemana on #AmisTekeeHyvää-haaste, joka kannustaa opiskelijoita järjestämään hyvinvointia edistäviä tempauksia oppilaitoksissa ja sen lähiympäristössä. Toteutustavoissa on vain mielikuvitus rajana. Tämän vuoden tempauksissa esimerkiksi ulkoillaan palvelutalon vanhusten kanssa, hemmotellaan toisia opiskelijoita lettikampauksilla ja hartiahieronnalla, jalkaudutaan vanhusten ja kehitysvammaisten palvelukotiin aktivoivan toiminnan merkeissä, toimitaan ikäihmisten ostosapuna tavaratalon kassalla, ohjataan taukojumppia, kerätään kasvomaskeja ja muita roskia oppilaitoksen ympäristöstä ja leivotaan keksejä yllätykseksi toisille opiskelijoille. Hyvää tekevissä tempauksissa tuodaan esille opiskelijoiden osaamista, oppilaitoksen merkitystä lähiympäristössä sekä nuorten tahtoa auttaa.

– Meillä kokkiopiskelijat leipovat pullia ja sämpylöitä ja niitä myydään talon henkilökunnalle. Autoalan opiskelijat puolestaan tarkastavat ilmaiseksi renkaiden ilmanpaineet ja öljyn ja maksua vastaan pesevät auton. Molempien tempausten tuotto tilitetään Taksvärkki-keräykseen, Tuula Lindholm Etelä-Savon ammattiopistosta kertoo.

– Nuorten halu tehdä vapaaehtoistyötä on viime vuosina lisääntynyt. Toisten auttaminen ja omien hyvien tekojen vaikutusten näkeminen lisää myös omaa hyvinvointia. On ollut suuri ilo nähdä, miten monipuolisia tempauksia opiskelijat ovat teemaviikolle ideoineet, SAKU ry:n toiminnanjohtaja Saija Sippola kuvailee.

Teemaviikkoa koordinoi Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry. Viikko toteutetaan yhteistyössä eri järjestöjen ja hyvinvointia tukevien organisaatioiden kanssa. Mukana ovat EHYT ry, Erätauko-säätiö, Nyyti ry, OSKU ry, Rikosuhripäivystys RIKU, SAKKI ry, Syöpäjärjestöt ja Yeesi ry.

Lisätietoa tapahtumasta
Osallistuvat oppilaitokset