Ammatti- ja erikoisammattitutkinto-opiskelu kiinnostaa entistä useampaa

07.08.2019

Tutkintoon johtavan ammatillisen koulutuksen opiskelijamäärät ovat kasvaneet, tiedottaa Opetushallitus. Ammatti- ja erikoisammattitutkinto-opiskelijoita oli keväällä keskimäärin 37 150, noin 8 % enemmän kuin viime vuoden keväällä. Ammatillisen perustutkinnon opiskelijoita oli keväällä keskimäärin 144 760.

Opetushallituksen mukaan nousua selittää osaltaan työvoimakoulutuksen siirtyminen työ- ja elinkeinoministeriöstä opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle sekä se, että ammatillinen koulutus sai lisämäärärahan vuoden 2018 lopulla, minkä vaikutus näkyy tämän vuoden puolella. Mukana luvuissa on sekä koko tutkinnon että osatutkinnon suorittajat.

Myös ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus on yhä suositumpaa. Tämän vuoden kevätkaudella valmentavassa koulutuksessa opiskeli keskimäärin 5 500 opiskelijaa, mikä on 7 % enemmän kuin viime vuoden kevätkaudella.

Ikäluokkien pieneneminen näkyy lukio-opiskelijoiden määrässä

Lukio-opiskelijoiden määrä on puolestaan laskenut pari prosenttia viimeisen kuuden vuoden aikana. Taustalla on Opetushallituksen mukaan lähinnä ikäluokkien kokojen muutokset, koska edelleenkin peruskoulun päättäneistä enemmistö valitsee lukion jatko-opintopaikakseen. Viime vuonna lukiolaisia oli 103 440.

OPHn tiedote

Opetushallitus arvioi syksyllä 2019 aloittavien opiskelijamääriä muun muassa Vipunen-tilastotietopalvelun väestö- ja opiskelijamäärätilastojen pohjalta. Viimeisimmät toteutuneet luvut ovat vuodelta 2018 tai 2019.