Ammatillisesta koulutuksesta vientituote

20.02.2015

Ammatillinen koulutus on suomalaista huippuosaamista, jota arvostaa niin yrityselämä kuin tulevaisuuttaan koskevia valintoja tekevä nuorisokin: viime kevään yhteishaussa 62% hakijoista pyrki ensisijaisesti ammatilliseen koulutukseen.
 
Suomi on maailmanlaajuisesti tunnettu koulutuksen osaajana ja koulutusvienti on ollut otsikoissa jo vuosia. Keskustelu on kuitenkin painottunut lukukausimaksuihin ja korkeakoulujen viennin esteisiin. Ammatillisen koulutuksen vientipotentiaali on vasta hiljattain alkanut puhuttaa.
 
Mitä esteitä on purettava, jotta ammatillisen koulutusosaamisen myynti ulkomaisille asiakkaille lähtisi kunnolla käyntiin? Miten yritykset ja ammatillisen koulutuksen järjestäjät  voisivat yhdessä kehittää kansainvälistä liiketoimintaa? Miten mahdollistaa tutkintotavoitteisten maksullisten koulutusohjelmien tarjoaminen ulkomaille?
 
Näihin kysymyksiin haetaan nyt vastauksia 14 ammatillisen koulutusjärjestäjän yhteistyönä. Vuoden 2015 aikana on määrä selvittää ammatillisen koulutuksen markkinapotentiaali valituilla kohdemarkkinoilla ja rakentaa toimintasuunnitelma viennin vauhdittamiseksi. Työn etenemistä voi seurata ja keskusteluun osallistua blogissa ammatillinenkoulutusvienti.fi.
 
Onnistuessaan ammatillisen koulutuksen vienti on yhteiskunnallisesti vaikuttavaa ja liiketoiminnallisesti kannattavaa. Koulutusvienti voidaan nähdä myös uudenlaisena rahiotuslähteenä, kun koulutuksen resursseja leikataan tiukassa taloustilanteessa. Toimijoiden kansainvälinen kokemus auttaa kehittämistyössä ja vaikuttaa koulutuksen laatuun niin Suomessa kuin kohdemaissakin.
 
Koulutusviennillä on merkitystä myös globaalisti, sillä joustava ammatillinen koulutus on kaikkialla maailmassa tärkeä ase nuorisotyöttömyyttä vastaan. Suomalaisen koulutusosaamisen avulla rakennetaan oppimispolkuja, jotka varmistavat työelämässä tarvittavat taidot erilaisissa toimintaympäristöissä, nyt ja tulevaisuudessa.
 
Lisätietoja:
Mervi Jansson, johtaja, oppimiskumppanuudet, Omnia
mervi.jansson@omnia.fi, puh. 043 8200152

Ammatillisen koulutuksen viennin edistämishanke
 

Osallistu ammatillisen koulutuksen kuulemistyöpajoihin

 

Ammatillisen koulutuksen viennin edistämishanke toteutetaan Opetushallituksen tuella. Sitä koordinoi Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia. Kumppaneina Etelä-Savon koulutus Oy, Helmi liiketalousopisto Oy, Helsinki Business College Oy, Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, Kemi-Torniolaakson koulutuskuntayhtymä Lappia, Kiipulasäätio/Kiipulan ammattiopisto, Oulunseudun koulutuskuntayhtymä, Päijät-Hämeen koulutuskonserni-kuntayhtymä, Satakunnan koulutuskuntayhtymä, Savon koulutuskuntayhtymä, Suomen Kosmetologien Yhdistyksen Opiston Säätiö ja Tampereen Aikuiskoulutuskeskus.

Omnia on monialainen koulutuksen järjestäjä. Vuosittain Omniassa osallistuu ammatilliseen koulutukseen yli 10 000 oppijaa, joista perustutkintokoulutuksessa on noin 5000. Vapaan sivistystyön kursseilla kävijöitä on vuosittain yli 50 000 ja kursseja on noin 3000. Aikuislukiossa oppijoita on reilu 2000.

 

Lähteet:

http://www.oph.fi/ajankohtaista/tiedotteet/101/0/yhteishaussa_84_000_hakijaa_15_000_vahemman_kuin_viime_kevaana

http://www.oph.fi/ajankohtaista/verkkouutiset/101/0/ammatilliselle_koulutukselle_etsitaan_vientikohteita

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi