Ammatillisen koulutuksen suosio jatkoi lievää laskuaan yhteishaussa

12.03.2020

Tänä keväänä yhteishaun ensisijaisista hakijoista noin puolet haki ammatilliseen koulutukseen ja puolet lukioon. Viime keväänä ammatilliseen koulutukseen haki ensisijaisesti 52 prosenttia ja lukioon 48 prosenttia hakijoista. Vuonna 2018 luvut olivat 54 ja 46.  

Ammatilliseen koulutukseen haki ensisijaisesti 36 025 hakijaa, mikä on noin 900 vähemmän kuin viime vuonna. Aloituspaikkoja on tarjolla 42 690, joista 1 940 on ruotsinkielisissä koulutuksissa.  

Viime vuosina ammatillisen koulutuksen suosio yhteishaussa on laskenut, kun taas lukiokoulutukseen hakevien määrä on kasvanut. Ammatilliseen koulutukseen hakeudutaan pääosin jatkuvan haun kautta. 

- Hakumäärien lasku yhteishaussa ei osoita ammatillisen koulutuksen suosion laskua vaan osoittaa jatkuvan haun väylän toimivan, koska opiskelijoiden kokonaismäärä on pysynyt vakaana, arvio AMKEn asiantuntija Saku Lehtinen

Suosituimmat alat pysyivät ennallaan 

Suosituimpana alana pysytteli sosiaali- ja terveysala, johon oli 4 640 hakijaa. Seuraavaksi suosituimmat alat ovat ajoneuvo- ja kuljetustekniikka (4 450), liiketalous ja kauppa (3 710), arkkitehtuuri ja rakentaminen (3 300), sähkö- ja automaatiotekniikan ala (3 215) sekä tietojenkäsittely (2 785). 

Väylät auki 

Ammatilliseen koulutukseen voi hakea jatkuvassa haussa ympäri vuoden. Jatkuvan haun koulutustarjonnasta ja hakemisesta löytyy tietoa oppilaitosten omilta verkkosivuilta ja Opintopolusta. 

Haku vaativan erityisen tuen perusteella järjestettävään ammatilliseen koulutukseen käynnistyi 11.3. ja on käynnissä Opintopolku.fissä 1.4. asti. Haussa ovat mukana vaativana erityisenä tukena järjestettävät ammatilliset perustutkinnot, vaativana erityisenä tukena järjestettävä ammatilliseen koulutukseen valmentava VALMA-koulutus sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentava TELMA-koulutus. 

Muuhun perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen haetaan Opintopolussa 19.5.–21.7 välisenä aikana. Tällöin voi hakea kymppiluokalle, ammatilliseen koulutukseen valmentavaan VALMA-koulutukseen sekä maahanmuuttajille ja vieraskielisille tarkoitettu lukiokoulutukseen valmistavaan LUVA-koulutukseen.