Ammatilliseen koulutukseen jaettiin 32 miljoonaa euroa

27.11.2019

Hallituksen tulevaisuusinvestointien ensimmäinen erä tuo 20 miljoonaa euroa ammatilliseen koulutukseen. Lisärahoituksesta päätettiin vuoden 2019 II lisätalousarviossa jo kesäkuun lopussa, mutta haku ja päätös sijoittuivat vasta loppuvuoteen. Rahoitus kohdentuu opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin. 

- Hallitusohjelmassa luvatusta määräaikaisesta 235 miljoonasta eurosta on nyt jaettu ensimmäiset 20 miljoonaa ja tarpeeseen tämä tuleekin, toteaa AMKEn asiantuntija Saku Lehtinen

Tulevaisuusinvestointien toinen 80 miljoonan euron erä on tulossa haettavaksi alkuvuodesta 2020.  

Vuoden 2019 loput opiskelijavuodet jaettiin 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on tehnyt jakopäätöksen myös vuoden 2019 jäljellä olevista opiskelijavuosista. Lähes 12 miljoonan euroa ja 1377 opiskelijavuotta kohdennettiin työvoiman saatavuuden parantamiseksi. Lähihoitajakoulutukseen lisättiin 500 opiskelijavuotta. Kohdennuksen taustalla on hallituksen suunnitelma hoitajamitoituksesta. 

OKM on kertonut aikaisemmin lähettämässään kirjeessä koulutuksen järjestäjille jatkossa varaavansa entistä isomman osuuden opiskelijavuosista jaettavaksi vasta kuluvan vuoden aikana. 

- Opiskelijavuosien mahdollisimman tehokas kohdentaminen on hyvä asia, mutta jo valmiiksi sirpaleisen rahoitushakukarusellin lisääminen vaikeuttaa entisestää rahoituksen ennustettavuutta koulutuksen järjestäjille, pohtii Lehtinen. 

Vuoden 2020 suoritepäätökset ovat odotettavissa joulukuussa. 

OKM:n tiedote ja rahoituspäätökset