Ammatillinen koulutus tarjoaa monia polkuja yrittäjyyteen

05.09.2019

Menestyvä yrittäjyys pohjautuu vahvaan liiketoiminta- ja asiaosaamiseen, hyvään ideaan sekä sitoutumiseen. Ammatillinen koulutus mahdollistaa kehittymisen kaikissa yrittäjyystaidoissa.

- Yrittäjillä onkin usein ammatillisen koulutuksen tausta, toteaa toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu AMKEsta.

Ammatillisen koulutuksen lain keskeinen tavoite on antaa valmiuksia yrittäjyyteen. Yrittäjyys sisältyy ammattiopintoihin monin tavoin, mutta lisäksi yrittäjyyttä voi opiskella ammatillisessa peruskoulutuksessa omana tutkinnon osanaan.

- Nuorten opiskelijoiden innostus yrittäjyyteen näkyy esimerkiksi niin, että jo usean vuoden ajan yrittäjyys on ollut Taitajasemifinaaleissa osallistujamäärältään suurin laji, Lamppu kertoo.

Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmä tarjoaa jopa kansainvälisestikin poikkeuksellisen mahdollisuuden yrittäjyysopintoihin, mahdollistamalla yrittäjälle oman liiketoimintaosaamisensa kehittämisen joko yrittäjän ammattitutkinnon tai johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon avulla.

Yrittäjän päivä innostaa yrittämään

Yrittäjän päivää vietetään tänä vuonna jo 22. kerran, ja sen tavoitteena on kertoa yrittäjyyden merkityksestä suomalaisessa yhteiskunnassa, nostattaa sen arvostusta ja saada nuoret innostumaan yrittäjyydestä.

Yrittäjän päivän taustavoimana on Yrittäjän Päivä -säätiö, jossa ovat edustettuina elinkeinoelämän järjestöt ja toimijat.

Säätiön puheenjohtaja Riitta Antinmäki on hyvin tyytyväinen siihen, että nuorille on nykyään tarjolla paljon vaihtoehtoja yrittäjyyteen jo alakoulusta lähtien.

- Yhteistyö koulujen, kuntien ja yrittäjyyskasvatuksen eri toimijoiden välillä on tärkeää, ja toivon että yhteistyö syvenee tulevina vuosina entisestään, Antinmäki korostaa.