Ammatillinen koulutus on valmistautunut syksyyn

07.08.2020

Ammattiin opiskelevat palaavat pian opintoihinsa. Tosin osa opiskelusta on jatkunut koko kesän esimerkiksi koulutus- tai oppisopimuksessa. Koulutus aloitetaan lähtökohtaisesti lähiopetuksena oppilaitoksessa ja työpaikoilla.   

Lähes 33 000 tulevalle ammattiosaajalle halutaan antaa mahdollisimman hyvä startti opiskeluun. Koulutuksen järjestäjät seuraavat koronatilannetta ja valmistautuvat tarpeen mukaan toteuttamaan opetuksen etäopetuksena. 

AMKE toteutti opetus- ja kulttuuriministeriön selvityspyynnöstä kyselyn, jossa kartoitettiin oppilaitosten valmistautumista koronatilanteen kehittymisen varalle.  Vastausten perusteella toimet jakautuvat pääasiassa seuraavasti: 

1) Ohjeet opiskelijoille 

Ohjeet käsittelevät opintojen aloittamista, opiskelujärjestelyitä ja toimintaa koronatartuntojen ennaltaehkäisemiseksi. Ohjeistus oppilaitoksissa näyttää olevan hyvällä mallilla ja viestintä painottuu tähän asiaan. 

2) Ohjeet henkilöstölle  

Ohjeet käsittelevät pääasiassa opintojen järjestelyä ja toimintaa koronatartuntojen ennaltaehkäisemiseksi. Ohjeistukseen sisältyy myös etätyökäytännöt. Henkilöstön ohjeistukset ovat melko kattavia. 

3) Yleisohjeet koronatartuntojen ehkäisemiseksi 

Melko monilla järjestäjällä on ohjeita tilojen esimerkiksi tilojen käytöstä, ruokailuista, liikkumisesta, vierailuista jne. Yleisohjeiden kattavuudessa on eroja koulutuksen järjestäjien välillä. Monet toimijat ilmoittavat, että ohjeita vielä valmistellaan. 

4) Strategiset ohjeet johdolle 

Sisäiset toimintaohjeet siitä, miten turvataan toiminta ja johtamisjärjestelyt sairastumistapauksissa tai tilanteissa, jossa tartuntaa epäillään. 

Useimmat toimijat toteavat, että noudatetaan viranomaisten ohjeistuksia (esim. THL, AVI, OKM). Näiden ohjeiden soveltamista omassa organisaatiossa ei kuitenkaan olla juurikaan dokumentoitu.  

- Ohjeistuksissa on selkeästi puutteista ja tarve näihin ohjeistuksiin on suuri. On tärkeää saada viranomaisilta selkeät ja helposti oppilaitosympäristöön soveltuvat käytännön ohjeet ja suositukset, toteaa AMKEn toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu

Lampun mukaan ammatillisen koulutuksen näkökulmasta on tärkeää, ettei tarvitsisi mennä kokonaisten oppilaitosten sulkemiseen vaan koronatilannetta voitaisiin sekä ennaltaehkäisevin että rajaavin toimin hallita. Myös maskien käytöstä oppilaitoksissa odotetaan ohjeistusta viimeistään ensi viikolla. 

AMKE tukee mielellään viranomaisia viestinnässä ammatillisen koulutuksen järjestäjien suuntaan.  

Opetushallituksen päivitetyt ohjeistukset