Ammatillinen koulutus OECDForumissa

31.05.2018

OECDForum järjestettiin tällä viikolla Pariisissa. Suomesta paikalla oli koulutusalan toimijoiden lisäksi mm. ryhmä sosiaali- ja terveysalan järjestöjen johtoa sekä politiikan toimijoita. Ammatillista koulutusta edustivat AMKEN vt. toimitusjohtaja Riikka Reinan lisäksi toimitusjohtaja, rehtori Sari Gustafsson Porvoon International Collegesta sekä rehtori Riikka-Maria Yli-Suomu Koulutuskuntayhtymä Omniasta Espoosta.

Päivien teemana oli kysymys siitä, mikä tuo meidät yhteen. Ohjelma rakentuikin vahvasti sekä toiveiden, unelmien että pelkojen jakamiselle.

- Hätkähdyttävää oli huomata, että samat keskustelunaiheet työn muutoksesta, perhevapaiden järjestämisestä, jatkuvan oppimisen kysymyksistä, yksinäisyydestä tai digitalisaation vaikutuksista ovat läsnä kaikkialla. Asioita sanoitettiin osittain eri tavoin, mutta suuret ilmiöt löytyivät, Reina totesi. 

AMKElaiset osallistuivat myös Suomen OECD edustajiston seminaariin. Koulutuksen erityisasiantuntija Aleksi Kalenius oli järjestänyt ryhmälle kiinnostavan ohjelman, jossa OECDn valtava tiedontuontanto pääsi oikeuksiinsa.

- Kansainvälinen yhteistyö antaa hyvien käytäntöjen löytämisen rinnalla myös kontekstia sille, että monia asioita Suomessa on tehty oikein. Esimerkiksi aikuiskoulutuksen rakenteellistamisessa meillä on paljon hyviä käytäntöjä, joista voimme olla ylpeitä. Ja toki hieman hymyilytti, kun paneelissa Ranskan opetusministeri pohti ammatillisen koulutuksen reformin välttämättömyyttä, Reina summasi.

Ammatillisen koulutuksen edustajille järjestyi seminaaripäivien aikana myös OECDn apulaispääsihteeri Mari Kiviniemen tapaaminen. Kiviniemi siirtyy 1.12. Pariisista Kaupan Liiton toimitusjohtajaksi.

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi