Ammatillinen koulutus ei ole kriisissä

12.03.2021

Tällä viikolla ammatillisen koulutuksen järjestäjiä on hämmentänyt Yleisradion toteuttama journalismi. Toimittaja Marja Sannikka haastattelee opetusministeri Jussi Saramoa pe 12.3.2021 klo 20 TV1:llä. Ohjelmaansa Sannikka markkinoi sloganilla ”Amis on kriisissä”.

AMKEn toimitusjohtaja Veli-Matti Lampun mukaan tällaisen otsikon ilmoille heittäminen juuri yhteishaun aikaan ei ole reilua eikä eettistä vaan suorastaan pöyristyttävää.

- Itse olen uskonut, että viimein myös media on ymmärtänyt ammatillisen koulutuksen kehittymisen, joustavuuden ja toiminnan. Tätä tukisi lähes kaikki tehty tutkimus ja selvitykset, Lamppu sanoo.

Ammatillinen koulutus vastaa

Sannikan ohjelman markkinointityyli innosti ammatillisen koulutuksen edustajia vastaamaan perusteettomiin kärjistyksiin faktoilla. 

- Ammatillinenkoulutus on laajaa! Arjen ongelmat eivät ole samanlaisia kaikkialla eikä kaikkiin ongelmiin ole yhtä ratkaisua. Tarvitaan toimivaa laatujärjestelmää, kirkkaita tavoitteita, riittävää rahoitusta ja luottamusta, Ammattikoulutuksen Johtajat SAJO ry muistutti tweetissään.

- Täältä pesee!, tweettasi Sivistystyönantajat Sivista ja jakoi lukuisia hienoja onnistumisia ja esimerkkejä jäsenkentältään.

- Ammatillinen koulutus on hyvä väylä jatko-opintoihin. Opiskelijan kokemus: “opinnoista on ollut hyötyä ja markkinoinnissa on käyty läpi asioita, jotka ovat olleet tuttuja amiksen opinnoista”, #amisosaa, #amiskokriisissä tweettasi Keudan rehtori Anna Mari Leinonen

- Ammatillisen koulutuksen opiskelijapalautteet ovat julkisia ja ne löytyvät Vipusesta. Yleiskuva niiden perusteella on hyvä. Aina on toki parannettavaa ja kehitystyötä tehdään monella rintamalla, twiittasi Sedun vararehtori Pasi Artikainen.

- Jos @marjasannikka julisti amiskriisin kolme vuotta vanhojen haastattelujen perustella, niin vastauksiakin voi varmaan kaivaa samalta ajalta! Uudistus on kuitenkin edennyt ja amis taipuu moneen. Toivottavasti faktat ja uusi tutkittu tieto kiinnostaa!, Tweettasi Omnian rehtori Maija Aaltola.

Some on täyttynyt hästägeistä  #amisosaa #amiskokriisissä #ammatillinenkoulutus #väylätauki ja #sannikka kun ammatillisen koulutuksen monipuolisia ulottuvuuksia, positiivisia tarinoita ja onnistumisia on jaettu tiedoksi Sannikalle ja YLElle. Myös AMKEn hallitus on toimittanut illan ohjelmaan faktoihin perustuvaa taustamateriaalia – toivottavasti siihen on ehditty perehtyä!