AMKEn selvitys: Ammatillinen koulutus ei hyydy poikkeusoloissa

23.04.2020

Ammatillisen koulutuksen sopeutuminen poikkeustilanteeseen on toteutunut olosuhteisiin nähden hyvin. Lähes kaikki opiskelijat jatkavat opintojaan ja uusia koulutuksia käynnistyy jatkuvasti. Tilanteen pitkittyminen vaikeuttaa eritysesti yritysten henkilöstökoulutuksen toteuttamista sekä erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden suoriutumista opinnoista. Tiedot selviävät AMKEn tuoreesta selvityksestä.

Merkittävimmät vaikeudet koulutuksen toteuttamisessa koskevat työelämässä oppimista koulutus- ja oppisopimuksena. Vaikeuksia on erityisesti palvelualojen opinnoissa, joissa osa yrityksistä on joutunut jopa sulkemaan ovensa.

- Yleisesti yli kolmannes koulutus ja oppisopimuksista on keskeytynyt. Lähes kaikkien näiden opiskelijoiden opintoja on voitu kuitenkin jatkaa muilla tavoin, toteaa AMKE toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu.

Koronakriisillä on pitkäkestoisia haittavaikutuksia talouteen. Ammatillisella koulutuksella on keskeinen rooli kriisin hoitamisessa.

- Osaamisen varmistaminen ja koulutus ovat tehokasta lääkettä yksilön, yritysten ja yhteiskunnan kohtaamien haittojen minimoimiseksi ja hyvinvoinnin turvaamiseksi. Nyt pitää varmistaa riittävät resurssit kaikkien osaamisen päivittämistä tarvitsevien kouluttamiseen Lamppu korostaa.

Selvitys tulee saamaan jatkoa loppukevään aikana. Tulokset julkaistaan 4.6.

AMKEn selvitys: Koronan vaikutukset ammatillisen koulutuksen toimintaan epidemian alkuvaiheessa 
Kannanotto: Ammatillinen koulutus ei hyydy poikkeusoloissa

Katso myös vlogi: