AMKEn hallitus palkitsi maahanmuuttajaopiskelijoita

01.12.2020

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry on myöntänyt stipendin seitsemälle esimerkilliselle maahanmuuttajaopiskelijalle. 

Stipendin saaneet opiskelijat ovat:
Queenselena Selase, Ammattiopisto Live
Ahmed Sherro, Business College Helsinki
Ibrahim Karabiyik, Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia
Shaymaa Hasnawi, Länsirannikon Koulutus Oy WinNova
Elitsa Nedkova, Omnian Osaamiskeskus maahanmuuttajille
Margarita Vesikko, SASKY koulutuskuntayhtymä
Shamal Ibrahim, Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK

 - Tänä vuonna saimme hakemuksia 25 organisaatiosta yhteensä 56 opiskelijalle. Edellisvuosien tapaan hakemukset olivat erittäin korkeatasoisia, kertoo palkintoraadin sihteerinä toiminut AMKEn tiedottaja Hanna-Mari Bennick.

Stipendirahaston asiantuntijaraadin puheenjohtaja Marja Suomaan mukaan stipendinsaajia yhdisti erittäin vahva motivaatio, yritteliäisyys, innostus ja halu oppia uutta.

- Palkitut ovat kehittäneet itseään niin kielitaidon kuin ammatillisen osaamisen näkökulmasta. Kaikki ovat menestyneet opinnoissaan erinomaisesti, ja he ovat saaneet paljon positiivista palautetta työelämässä. Yhteistä palkituille on, että he mielellään jakavat osaamistaan ja haluavat auttaa sekä tukea muita opinnoissa ja myös vapaa-aikanaan, Suomaa sanoo.

- Halusimme nostaa esille opiskelijoita eri puolilta Suomea. Sillä tavalla haluamme korostaa myös koulutuksenjärjestäjien ja opettajien arvokasta työtä kotouttamisen ja ammatillisten polkujen mahdollistajina, toteaa asiantuntijaraadin jäsen Petri Sotarauta.

Stipendin suuruus on 500 euroa.

Seitsemän menestystarinaa

Etiopian somalialueella syntynyt Queenselena Selase saapui Suomeen vuonna 2011. Kodinhuoltajan opinnot Ammattiopisto Livessä hän aloitti tammikuussa 2018. Queenselena kuuluu vähemmistöjen vähemmistöön: Suomeen päästyään hän on käynyt läpi kasvun miehestä naiseksi. Oman yhteisönsä hylkäämä opiskelija on Livessä saanut olla oma itsensä hyväksyvässä ilmapiirissä ja se on auttanut häntä kasvamaan vaikeuksien yli. 


Queenselena Selase kuuluu vähemmistöjen vähemmistöön

Ahmed Sherro on Syyrian kurdi, joka on asunut Suomessa kolme vuotta. Hän opiskelee liiketoiminnan perustutkintoa Business College Helsingissä. Kotimaassaan Ahmed oli hakenut yliopistoon, mutta sitten syttyi sota. Kului viisi vuotta ja matkan varrella oli viisi maata, päätepisteenä Suomi. Matkalla Ahmed oli kolme vuotta pakolaisleirillä Kreikassa. Siellä hän ilmoittautui vapaaehtoisesti tulkiksi ja myöhemmin teki sitä työkseen. Ennestään jo viittä kieltä puhuva Ahmed on oppinut suomen kielen loistavasti. Vahva motivaatio on tärkeä avain oppimiseen. 


Ahmed Sherron pakomatka sodan keskeltä kesti viisi vuotta

Ibrahim Karabiyik saapui Suomeen Turkista joulukuussa vuonna 2016. Ibrahim hakeutui töihin ja on työskennellyt eri tehtävissä kiinteistönhoidon-, metalli- ja rakennusalan yrityksissä. Hän on opiskellut suomen kieltä noin puolen vuoden ajan ja aloitti rakennusalan perustutkinto-opinnot viime syksynä Ammattiopisto Lappiassa. Ahkeran, oma-aloitteisen ja motivoituneen Ibrahimin opinnot ovat edenneet suunnitellusti ja hän valmistuu talonrakentajaksi noin vuoden kuluttua. 


Ibrahim Karabiyik on ahkera, oma-aloitteinen ja motivoitunut opiskelija

Irakilaistaustainen Shaymaa Hasnawi tuli perheineen Suomeen 5 vuotta sitten. Opiskelusta erittäin kiinnostunut Shaymaa on Suomessa asuessaan suorittanut jo omakielisen ohjaajan koulutuksen sekä Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon. Shaymaalle on sydämen asia auttaa ja tukea muita sekä luoda siltoja ihmisten välille. Länsirannikon Koulutus Oy WinNovassa hän on ensimmäisiä omakielisiä opintoavustajia.


Aina iloinen ja auttavainen Shaymaa Hasnawi on Länsirannikon Koulutus Oy WinNovan ensimmäisiä omakielisiä opintoavustajia

Bulgarialaissyntyisen Elitsa Nedkovan menestystarina ja opinnoissaan eteneminen on useista erilaisista haasteista huolimatta ollut ihailtavan esimerkillistä seurattavaa. Elitsan toive työllistymistä edistävään palveluun pääsystä toteutui 2019-2020, kun hän osallistui Omnian Osaamiskeskuksen hoiva- ja kasvatusalan ammatilliseen polkukoulutukseen. Ahkeruus palkittiin, kun koulutuksiin hakeutumisten ja työllistymishaasteiden jälkeen hän tuli valituksi niin kovasti haluamaansa lähihoitajakoulutukseen, jossa hän aloitti elokuussa 2020.


Korona-kevät ja etäopetukseen siirtyminen eivät saaneet aktiivista ja oma-aloitteista Elitsa Nedkovaa lannistumaan

39 -vuotias Margarita Vesikko saapui Suomeen Kolumbiasta vuonna 2011. Margarita opiskelee SASKY koulutuskuntayhtymässä prosessiteollisuuden perustutkintoa. Opinnot ovat edenneet kiitettävin arvosanoin ja ovat nyt loppusuoralla. Kolumbiassa asuessaan hän suoritti teollisuusprosessin ammattiteknikon tutkinnon ja hänelle on kertynyt Kolumbiassa vahva työkokemus alalta. Suomessa koulutusta vastaavaa työtä oli kuitenkin vaikeaa suoraan löytää, joten Margarita hakeutui opiskelemaan tavoitteenaan parantaa työllistymismahdollisuuksia. Sujuvaa suomen kieltä puhuva Margarita arvostaa niitä koulutusmahdollisuuksia, joita Suomessa on saatavilla ja pitää erittäin upeana asiana myös sitä, että täällä kouluttautuminen on kaikille mahdollista varallisuudesta ja muista taustoista riippumatta. 


Margarita Vesikko on hyvin määrätietoinen ja ahkera, mikä näkyy kaikessa hänen tekemisessään

Irakin kurdi Shamal Ibrahim oli Suomeen tullessaan luku- ja kirjoitustaidoton. Kesäkuussa 2020, viisi vuotta myöhemmin, hän valmistui puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnosta kiinteistönhoitajaksi. Ibrahim ei kotimaassaan ollut käynyt koulua vaan aloittanut työt 6-vuotiaana, hattarantekijänä. Pitkälle työuralle Irakissa on mahtunut myös mm. maalarin, rakennustyöntekijän, sähkö-, lattia- ja autonasentajan, rekkakuskin sekä lammaspaimenen töitä. Suomeen saapuminen pakotti miettimään ammattisuunnitelmia uudelleen. Kiinteistönhoitoalan opintoihin Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKKiin Ibrahim päätyi, kun hän katseli oranssipukuista työntekijää työssään ja kuuli kouluttajalta, mistä ammatista oli kyse.


Shamal Ibrahim aloitti työt 6-vuotiaana hattarantekijänä 

Stipendirahaston tausta

Stipendirahasto perustettiin vuonna 2015 AMKE International Oy:n toiminnan päätyttyä yhtiökokouksen päätöksellä. Stipendirahastolla tuetaan maahanmuuttajien ammatillisen osaamisen kehittymistä ja heidän kotoutumista. Rahaston tavoitteena on edistää kansainvälisyyttä, suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta Suomessa ja ammatillisessa koulutuksessa. Stipendien ja apurahojen jakamisen suorittaa Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. 

AMKE International Oy:n toimialana oli työelämän ja aikuiskoulutuksen kansainvälistymistä tukeva, palveleva ja kehittävä toiminta sekä monikulttuurisen työelämän, työperusteisen maahanmuuton ja maahanmuuttajien työllistymisen edistäminen. AMKEn hallitus nimesi 28.4.2016 AMKEn stipendirahaston asiantuntijaraadiksi AMKE International Oy:n hallituksessa toimineet Marja Suomaan, Kaarina Suonperän ja Petri Sotaraudan.