AMKE valmistautuu vaaleihin - #uusiamis teemalla tavataan kumppaneita

21.05.2018

AMKE tapasi aamupalan ja vaaleihin valmistautumisen merkeissä eri alojen toimialajärjestöjä maanantaina 21.5. Kahvin ääressä keskusteltiin työelämän järjestöjen tavoitteista tuleviin vaaleihin liittyen sekä koulutuspolitiikkaan yleisesti. AMKEn puolelta esiteltiin valmistelussa olevia eduskuntavaalitavoitteita sekä ammatillisen koulutuksen vetovoimaan liittyvää työtä.

Paikalla oli hyvin edustettuina sekä työnantaja että työntekijäpuolen järjestöjä monilta eri aloilta. Mukana keskustelutilaisuudessa olivat Maiju Korhonen (Energiateollisuus ry), Tiia Brax (Kiinteistötyönantajat ry), Kari Hyytiä (Teollisuusliitto), Suvi Lahti-Leeve (Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry), Jenni Taipalkoski (Teknologiateollisuus ry), Anne Ahkola-Lehtinen (Teknologiateollisuus ry), Juhani Lohikoski (Rakennusliitto), Tarja Kallonen (Finanssiala ry), Elina Sojonen (Suomen Tekstiili ja Muoti) sekä Lauri Pakkanen (Rakennusteollisuus).

Toimialajärjestöt nostivat erityisenä huolena esiin ammatillisen koulutuksen laadun. Osaaminen on työelämässä ydintä. Keskustelussa kannettiin huolta myös ammatillisen koulutuksen järjestäjien ketteryydestä tarjota tutkinnon osaa pienempiä, mutta kovin tarpeellisia osaamiskokonaisuuksia. Keskustelussa korostettiin myös sitä, että koulutuksen ja substanssiosaamisen lisäksi opetuksen tukitoimet kuten terveydenhuolto, ohjaus ja muut palvelut tulee olla kunnossa. 

- Toivomme, että eduskuntavaalikeskustelussa saamme tukea sille, että ammatillisen koulutuksen kokonaisuus näkyy eikä keskustella vain jostain osasesta, painottaa AMKEn vt. toimitusjohtaja Riikka Reina

Reina muistuttaa, että ammatillisen koulutuksen opiskelijoista 60 % on aikuisia.

- Myös meidän roolimme alueellisessa innovaatiopolitiikassa pitäisi ottaa vakavasti kasvupalveluja kehitettäessä. Nyt tarvitaan puhetta koulutuksen kokonaisstrategiasta ja siinä AMKE haluaa, että työelämän ja sen tarpeiden ääni kuuluu.

Tilaisuudessa keskusteltiin ammatillisen koulutuksen rahoituksen lisäksi tutkintorakenteesta ja osaamistarpeiden ennakoinnista. 

Keskiviikkona AMKE tapaa #uusiamis -aamiaisen merkeissä työelämän keskusjärjestöjä ja muita läheisiä kumppanijärjestöjään.