Amiksissa puhutaan puurolla – Hyvinvointivirtaa-viikolla mukana 150 ammattioppilaitosta

24.09.2018

Hyvinvointivirtaa-viikolla aktivoidaan opiskelijoita pohtimaan ja testaamaan omaa hyvinvointiaan sekä toiminta- ja työkykyään 150 ammattioppilaitoksessa eri puolilla Suomea. Lokakuun ensimmäisellä viikolla 1.-5.10. järjestettävissä tapahtumissa kohdataan yli 50 000 ammattiin opiskelevaa.

Ammatillisen koulutuksen Hyvinvointivirtaa-viikon erityisteemana on tänä vuonna hyvät tavat ja toisen huomioon ottaminen. Teemaa nostetaan esille esimerkiksi Puhu puurolla -haasteella, jolla maksuttoman aamupuuron avulla halutaan muistuttaa opiskelijoita aamupalan merkityksestä hyvään koulupäivään starttaamisessa. 

– Puurohaaste on enemmän kuin pelkkä aamupala. Haastamme oppilaitosjohtoa, opettajia ja opiskeluhuollon väkeä kohtaamaan opiskelijoita aamupuuron äärellä. Läsnä oleminen ja kuunteleminen ovat tärkeitä työkaluja oppilaitoksen hyvinvoinnin edistämisessä, SAKU ry:n toiminnanjohtaja Saija Sippola kuvailee. 

Hyvinvointivirtaa-viikolla halutaan nostaa nuorille tärkeitä teemoja esille heitä puhuttelevalla ja toiminnallisella tavalla. Monessa oppilaitoksessa toimintapisteillä hyödynnetään myös opiskelijoiden osaamista, osana heidän opintojaan. Osa ammattiopistojen tapahtumista järjestetään yhden päivän aikana esimerkiksi messuina ja osassa oppilaitoksia eri teemoja jaetaan koko viikolle. Yhteinen teemaviikko korostaa samalla ammattioppilaitoksissa läpi vuoden toteutettavaa tärkeää hyvinvointityötä. 
 
– Haluamme herätellä opiskelijat miettimään hyviä ja huonoja käytöstapoja. Onko omaan fiilikseen merkitystä sillä, miten itse kohtelee muita tai muut itseä? Olemme keränneet opiskelijoiden ajatuksia esimerkiksi puhelimen käytöstä, kiroilemista ja ajoissa olemisesta. Aidon elämän kommentit saavat nuoret toivottavasti pohdiskelemaan asiaa, Sippola toivoo.

Teemaviikkoa koordinoi Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry. Viikko toteutetaan yhteistyössä eri järjestöjen ja hyvinvointia tukevien organisaatioiden kanssa. Mukana ovat EHYT ry, Suomen evankelisluterilainen kirkko, Liikenneturva, Nyyti ry, Rikosuhripäivystys, Syöpäjärjestöt, SAKKI ry, OSKU ry ja Yeesi ry. 

Lisätiedot: Sari Mantila-Savolainen, SAKU ry, p. 0207 55 1015, sari.mantila-savolainen@sakury.net
 

Lisätietoa tapahtumasta
Osallistuvat oppilaitokset