Todellinen helmi matkailualalle
Rashid Ismail, matkailuala,
Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jedu

Syyriasta kotoisin oleva Rashid Ismail, 25, saapui Suomeen vuonna 2018. Kalajoen JEDUn matkailupuolelle hän tuli opiskelemaan vuonna 2020 VALMA-koulutuksen jälkeen, jonka hän suoritti Kokkolassa. Alavalinta oli Ismailille erittäin helppo.
 
– En miettinyt muita vaihtoehtoja, sillä minulla on intohimo ja halu kehittää itseäni matkailualalla. Lisäksi puhun suomen ja englannin lisäksi turkkia, arabiaa ja kurdia, mistä on totta kai myös hyötyä matkailualalla, Ismail sanoo.
 
Vieraalla kielellä opiskelu ei ole kenellekään helppoa. Palava halu kehittää itseä on auttanut Ismailia myös suomen kielen oppimisessa.
 
– Rashid on alusta asti ottanut suomalaisiin opiskelijoihin kontaktia ja halunnut olla heidän kanssaan vuorovaikutuksessa. Siinä suomen kieli on vahvistunut nopeasti. Täytyy hattua nostaa siitä, miten paljon hän on tehnyt töitä kielitaidon kehittämisen eteen, kehuu Ismailin opettaja Markus Muuttola.
 
Ismail on työskennellyt opintojensa aikana niin kansainvälisessä kuin kotimaisessa toimintaympäristössä ja kaikista paikoista hän on saanut kiitettävät arvosanat. Muuttola mainitsee hyvän esimerkin Ismailin työtä pelkäämättömästä asenteesta viime keväältä, jolloin Kalajoen leirintäalueelle tarvittiin nopeasti vastaanottohenkilökuntaa vinttikoirien MM-kisoihin.
 
– Taisi olla torstai, kun soitin Rashidille ja sanoin, että perjantaina ja lauantaina olisi tällainen työtehtävä tarjolla. Tapahtuman jälkeen niin kilpailun kävijöiltä kuin muiltakin leirintäalueelle saapuneilta tuli palautetta, miten hyvää asiakaspalvelua leirintäalueella oli ollut ja miten ystävällisesti asiakkaat otettiin vastaan. Rashid on hyvä esimerkki siitä, että osaava ja aktiivinen työvoima löytää aina paikkansa.
 
Ismail suorittaa tällä hetkellä työssäoppimisjaksoa Espanjassa Aurinkorannikon matkaopaskoulussa, jonka jälkeen hän lähtee oppisopimuksella opastehtäviin Lappiin englantilaisen matkajärjestäjän palvelukseen. Joulukuun valmistumisen jälkeen Rashid jatkaa töissä saman yrityksen palveluksessa. Yksi tulevaisuuden haaveista Ismaililla on työskennellä ulkomailla matkailualan tehtävissä. Kotimaan paikoista Lappi on tehnyt Ismailiin suuren vaikutuksen ja myös siellä työskentelyä hän pitää tulevaisuudessa hyvänä vaihtoehtona.

JEDUssa päätettiin hakea tunnustusta Ismailille, koska hän on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen niin oppilaitoksessa kuin kaikissa matkailualan yrityksissä, missä on työskennellyt opintojensa aikana. Ismail tunnetaan positiivisena ja auttavaisena henkilönä, joka tarttuu rohkeasti toimeen asiassa kuin asiassa. Erilaisten kulttuurien ja ajatusmaailmojen kunnioittaminen on myös yksi Ismailin hienoimmista piirteistä.
 
Juttu on hyvä päättää samoihin sanoihin kuin stipendihakemuksen perustelut.
 
– Rashidista voi käsi sydämellä sanoa, että hän on todellinen helmi matkailualalle.

Vuonna 2022 maahanmuuttajastipendin saaneet opiskelijat: 

Mariane Magne, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia 
Naser Husseini, Gradia Jyväskylä 
Rashid Ismail, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä/ koulutuskeskus Jedu 
Mohammed Alkhaeeli, Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu 
Hacer Sevim, SAKKY Savon koulutuskuntayhtymä