"Kaikkien vaikeuksien jälkeen pääsin tavoitteeseeni"
Naser Husseini, pintakäsittelyala,
Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia

Naser Husseini suorittaa Gradiassa kaksoistutkintoa. Hän on voittanut haastavat lähtökohdat, oppinut suomen kielen tavattoman nopeasti ja menestynyt laajoissa opinnoissaan erittäin hyvin.

Stipendiperusteluissa huomioitiin Husseinin laaja kiinnostus hyvinkin erilaisiin asioihin sekä sinnikkyys ja ahkeruus. Hän valmistui keväällä 2022 kolmessa vuodessa pintakäsittelyalan perustutkinnosta maalariksi, ja ylioppilastutkinto valmistui syksyllä 2022. Viimeisenä ylioppilaskokeena hänellä oli syksyn kirjoituksissa matematiikan pitkä oppimäärä. Tavoitteena ovat diplomi-insinöörin opinnot.  

Husseini aloitti opinnot vuonna 2016 Gradiassa ensin aikuisten perusopetuksessa. Hän oli saapunut Suomeen edellisenä vuonna, eikä luonnollisestikaan osannut suomen kieltä. Kotimaassa Afganistanissa oli takana vain kaksi vuotta koulua.

Husseini haluaa myös vaikuttaa maahanmuuttajanuorten asemaan ja mahdollisuuksiin yhteiskunnassa. Hän on toiminut vaikuttajanuorena Monikulttuurikeskus Glorian verkostoissa sekä puhujana maahanmuuttajanuorten Make Some Noise -foorumilla ja nuorten kansainvälisessä harrastusohjelmassa Avartti.

- Opintojen alussa minulla oli vaikeaa. Kaikki oli uutta: kieli, tietotekniikka, opiskelujärjestelyt. Minun täytyi siis oppia monia asioita yhtä aikaa. Luonnollisestikin jouduin kysymään erilaisia asioita. Se tuntui joskus kiusalliselta, koska muut eivät tietenkään kyselleet niin paljon. Koronapandemia lisäsi vaikeuksia, ja kieltämättä oli hetkiä, jolloin haasteet tuntuivat liian suurilta voitettavaksi. Juuri silloin sain arvokasta tukea kahdelta opettajaltani, jotka auttoivat minua ja kannustivat jatkamaan, Naser Husseini kertaa tuntojaan.

- Nyt tuntuu tosi hyvältä ja olen ylpeä itsestäni. Kaikkien vaikeuksien jälkeen pääsin tavoitteeseeni.

Naser Husseini toivoo, että jokainen opettaja huomioisi opiskelijansa vahvuudet, mutta ymmärtäisi myös vaikeudet ja heikkoudet. Tämä korostuu maahanmuuttajaopiskelijoiden tilanteessa, sillä Husseinin mukaan ongelmat kielitaidossa tekevät joskus araksi esittää kysymyksiä.

Hänen opettajansa yhteiskunnallisten opintojen lehtori Katriina Vikström näkee Husseinin loistavana esimerkkinä siitä, miten maahanmuuttajataustaisilla ihmisillä on huippulahjakkuutta, joka meidän tulee tunnistaa ja nostaa esiin niin oppilaitoksissa kuin koko suomalaisessa yhteiskunnassa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt (Naser Husseini):

Katriina Vikström
Opettaja, yhteiskunnalliset opinnot
Gradia Jyväskylä
040 3415631
katriina.vikstrom(at)gradia.fi

Vuonna 2022 maahanmuuttajastipendin saaneet opiskelijat: 

Mariane Magne, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia 
Naser Husseini, Gradia Jyväskylä 
Rashid Ismail, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä/ koulutuskeskus Jedu 
Mohammed Alkhaeeli, Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu 
Hacer Sevim, SAKKY Savon koulutuskuntayhtymä