Motivoituneen, ahkeran ja kunnianhimoisen opiskelijan haaveena yrittäjyys
Mohammed Alkhaleeli, puhtaus- ja kiinteistöpalveluala,
Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu

Kokemäellä asuva 26-vuotias irakilainen Mohammed Alkhaleeli valmistui Sataedusta helmikuussa 2022 toimitilahuoltajaksi (puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto, 150 osp). Mohammed teki opiskeluaikanaan ja toimitilahuoltajaksi valmistuttuaan laitoshuoltajan sijaisuuksia Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymässä (Kessote). Syyskuussa 2022 Mohammed sai vakituisen työpaikan hotellien kerroshoitajana.

Ennen toimitilahuoltajaopintoja Mohammed opiskeli Sataedussa puoli vuotta suomen kieltä ja hän oppi kielen erittäin nopeasti.

Ammatillisen koulutuksen puolestapuhuja

Mohammedin tulevaisuuden haaveisiin kuuluu oman yrityksen perustaminen. Hän on työstänyt liikeideaa yritysneuvojan, Sataedun opinto-ohjaajan sekä Satauraa ammatillisesta! - hankkeen työntekijöiden kanssa. Yrittäjyyden lisäksi Mohammedin tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluvat jatko-opinnot. 

Mohammed piti ja pitää edelleen opiskelua erittäin tärkeänä. Tämä näkyi Mohammedin oman opiskelumotivaation lisäksi siinä, että Mohammedin ”puskaradion” kautta moni hänen ystävänsä tai tuttavansa aloitti opiskelut Sataedussa tai muussa ammatillisessa oppilaitoksessa eri puolilla Suomea. Tämä ammatillisen koulutuksen mainostaminen on ollut erittäin merkittävää ja arvokasta työtä. Mohammedin ystävät luulivat, että hän saa palkkaa Sataedusta, sillä niin innokkaasti Mohammed mainosti omaa oppilaitostaan. Mohammed toimi opiskeluaikanaan satunnaisesti myös tulkkina muille arabiankielisille opiskelijoille.

Positiivinen elämänasenne, ahkeruus ja sinnikkyys

Terveyskeskuksessa työskennellessään Mohammed sai erittäin hyvää palautetta positiivisuudestaan, ahkeruudestaan sekä työn jäljestä. Palautetta antoivat niin työkaverit kuin asiakkaatkin.

Mohammedilla on omakohtaista kokemusta opiskelijan oleskeluluvalla opiskelusta sekä valmistumisen jälkeen työluvan hakemisesta ja saamisesta. Maahanmuuttajan, jolla on opiskelijan oleskelulupa, pitää tulla toimeen ilman suomalaisen yhteiskunnan tukia. Mohammed rakensi elämäänsä opiskelun ohella työskennellen. Nyt hänellä on suomalaisia sekä kansainvälisiä ystäviä ja työpaikka. Kunnossa ovat myös muut hyvän elämän perusedellytykset.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt (Mohammed Alkhaleeli):

Johanna Rantalainen
opinto-ohjaaja
Sataedu
040 199 4152
johanna.rantalainen(at)sataedu.fi

Vuonna 2022 maahanmuuttajastipendin saaneet opiskelijat: 

Mariane Magne, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia 
Naser Husseini, Gradia Jyväskylä 
Rashid Ismail, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä/ koulutuskeskus Jedu 
Mohammed Alkhaeeli, Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu 
Hacer Sevim, SAKKY Savon koulutuskuntayhtymä