”Ole itse oman elämäsi sankari”
Mariane Magne, sosiaali- ja terveysala,
Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia

Kamerunilaissyntyinen Mariane Magne on koko ikänsä ollut kiinnostunut toisten ihmisten auttamisesta ja kouluttautunut entisessä kotimaassaan Kamerunissa sairaanhoitajaksi, mutta Suomessa hänen tutkintonsa ei ole rinnastuskelpoinen. Pettymyksestä huolimatta Mariane ei ole lannistunut vaan on todennut, että hän on itse vastuussa omasta elämästään.
 
Neljän vuoden Suomessa asumisen aikana Mariane on ehtinyt opiskella kotoutumiskoulutuksessa ja Omnian Osaamiskeskuksen hoiva- ja kasvatusalan ammattipolulla, mutta jäi pian koulutuksen aloituksen jälkeen vanhempainvapaalle. Päämäärätietoisuus ja innokkuus edetä omalla urapolulla oli niin suurta, että jo neljän kuukauden vanhempainvapaallaolon jälkeen Mariane halusi kuitenkin palata koulutukseen ja järjesteli puolison kanssa lastenhoitoasiat niin, että paluu koulutukseen onnistui. Mariane käytti suomen kieltä aktiivisesti myös vapaa-ajallaan osallistumalla esimerkiksi aktiivisesti kielikahvilatoimintaan, johon sai suostuteltua myös opiskelijatovereitaan mukaan.
 
Toukokuussa 2022 Mariane oli seitsemän viikon mittaisessa työharjoittelussa palvelutalossa osana hoiva- ja kasvatusalan ammattipolku-koulutusta. Harjoittelupaikassa Mariane sai kokea tekevänsä tärkeää työtä vanhusten ja sairaiden parissa. Hän sai työstään erinomaista palautetta. Työkaverit kuvailivat häntä osaavaksi, ahkeraksi, tunnolliseksi, toiset kanssaihmiset huomioon ottavaksi ja myös äärettömän avuliaaksi. Marianelle tarjottiin työharjoittelupaikasta hoiva-avustajan töitä tai mahdollisuutta jatkaa oppisopimuksella hoiva-avustajaksi, mutta Marianen suunnitelma oli toinen. Hän halusi hakeutua lähihoitajakoulutukseen, jossa aloittikin opinnot elokuussa 2022. Valmistumisen jälkeen hän aikoo mennä alan töihin ja mahdollisesti joskus myöhemmin hakeutua sairaanhoitajakoulutukseen.
 
Omalla positiivisella ja innostavalla esimerkillään Mariane on auttanut ja kannustanut muita opiskelutovereitaan oma-aloitteisuuteen kielitaidon kehittämisessä ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Hän on myös lupautunut toimimaan jatkossa Osaamiskeskuksen uusille opiskelijoille mentorina. Mariane on ylpeä omasta kulttuuristaan ja afrikkalaisesta taustastaan, mutta pitää tärkeänä, että hänen laillaan muutkin maahan muuttaneet näkisivät kotoutumisessa tärkeinä oman aktiivisuuden ja motivaation merkityksen. Mariane ohjeistaa uusia opiskelijoita: Tavoitteiden eteen on tehtävä sinnikkäästi työtä - OLE ITSE OMAN ELÄMÄSI SANKARI!

Vuonna 2022 maahanmuuttajastipendin saaneet opiskelijat: 

Mariane Magne, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia 
Naser Husseini, Gradia Jyväskylä 
Rashid Ismail, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä/ koulutuskeskus Jedu 
Mohammed Alkhaeeli, Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu 
Hacer Sevim, SAKKY Savon koulutuskuntayhtymä