Yhteishaku äidin silmin

25.01.2017

Ammatillisen koulutuksen vetovoima ratkaistaan opiskelija ja perhe kerrallaan. Vanhempana haluan omalle lapselleni parasta mahdollista. Siksi se, miten julkisuudessa puhutaan ammatillisen koulutuksen laadusta tai tasosta, on tärkeää. Jos julkilausuttu visio on ammatillisen koulutuksen tuhoutuminen, näkyy se helposti myös perheiden valintana.

Kotikaupungissani Järvenpäässä toimii useita osaavia ammatillisen koulutuksen toimijoita, AMKEn jäseniä. Validia, Keuda, Seurakuntaopisto ja naapurikunnan TTS esiintyivät kaikki edukseen meille vanhemmille suunnatussa tilaisuudessa. Vaikka tilaisuus fyysisesti oli lukion tiloissa, ei ammatillinen koulutus ollut altavastaaja.

Opiskelupaikkaa miettivällä nuorella on vaihtoehtona lukioon hakeutuminen. Lukion esittelijät käyttivät tilaisuudessa kolmea argumenttia:

Lukio antaa aikaa miettiä, mikä tulee isona. 
Lukio antaa hyvän yleissivistyksen ja valmiudet jatko-opintoihin.
Lukio harjaannuttaa itsenäisyyteen ja omatoimisuuteen.

Nämä samat kriteerit käyvät hyvin myös ammatilliseen koulutukseen. Nuorille suunnatussa ammatillisen koulutuksen markkinoinnissa liian usein edellytämme selkeää näkyä tulevasta ammatista. Moni 16-vuotias kipuilee valintojen ja tulevaisuudensuunnitelmien kanssa.

Kahden tunnin tiiviissä yhteisvalintaillassa kaikista koulutuksen tulevista muutoksista, vaikkapa ammatillisen reformin tai korkeakoulujen valintojen uudistamisesta, kertominen aiheuttaa vanhemmille epävarmuutta ja tuskaisia päänpudistuksia. Ensisijainen kysymys on: turvaako tämä valinta lapselleni tien tulevaisuuteen, onhan lapsellani kaikki ovet avoinna?

Järvenpään tilaisuudessa kaksoistutkinnon esitteli lukion opinto-ohjaaja.  Hän aloitti esittelynsä: tällainen pieni sivujuonne. Eipä kuulostanut houkuttelevalta. Salin puolelta tulleiden hyvien kysymysten perusteella useampikin oli vaihtoehdosta kiinnostunut. Jäin pohtimaan, onko kaksoistutkinnon mahdollisuudet hyödynnetty.

On ensiarvoisen tärkeää kuka ja millä asiantuntemuksella tai otteella koulutusta esittelee. Kyseessä on perheelle ja lapselle ainutlaatuinen päätös, vaikka esittelijälle kerta olisi jo kevään 50. Paikalla olevista vanhemmista lähes puolet oli isiä ja toinen puoli äitejä. Karkeilla ei niin väliä, kunhan osaa keskustella ja olla kiinnostunut.

Kirjoittaja

Riikka Reina
vt. toimitusjohtaja, AMKE ry

Reina Riikka