Venäjältä hakeutuneet ammatillisen koulutuksen opiskelijoina

05.02.2024

Helsingin sanomat julkaisi 6.1. laajan artikkelin Venäjältä tulevista opiskelijoista ammatillisessa koulutuksessa otsikolla ”Oppilaitokset haalineet venäläisopiskelijoita paikkaamaan taloutta”. Artikkelissa käsitellään muutaman nimeltä mainitun ammattioppilaitoksen toimintaa. Helsingin jatkoi samasta teemasta 8.1. otsikolla ”Tällainen mekanismi mahdollistaa venäläisopiskelijoiden tulon Suomeen: ”Ilman pääsykokeita””. 

Monissa ammattioppilaitoksissa on ollut vuosia Venäjältä opiskelemaan hakeutuneita opiskelijoita. Joissain tapauksissa opiskelusta kiinnostuneille on järjestetty Venäjällä suomen kielen opetusta. Opiskelijat ovat työllistyneet hyvin ja työnantajat ovat heihin tyytyväisiä.

Venäjän aloitettua oikeudettoman hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan helmikuussa 2022, kysyimme opetus- ja kulttuuriministeriöstä, kuinka oppilaitosten tulisi suhtautua Venäjältä tuleviin hakemuksiin. Kanta oli ja on edelleen, että kaikkia ulkomailta tulevia hakijoita tulee kohdella yhdenvertaisesti, mikäli haun edellytykset täyttyvät.  Oleskeluluvan edellytykset arvioi maahanmuuttovirasto. Opiskelijavalinnasta päättää oppilaitos. 

Onko moraalisesti oikein tehdä aktiivista opiskelijamarkkinointia Venäjälle nykytilanteessa, vaikka opiskelijat valmistuisivat ja työllistyisivät hyvin?  Tähän kysymykseen pitää oppilaitosten johdon vastata itse. 

Helsingin Sanomien artikkelissa (6.1.) todetaan, että ainakin osalla valituista venäläisistä ei ole ollut riittävää opiskelun edellyttämää kielitaitoa. Tutkinto suoritetaan suomeksi, ruotsiksi tai joissain tapauksissa englanniksi. Opiskelijaksi ottamisen edellytysten täyttyminen on näissä tapauksissa vähintäänkin harmaalla vyöhykkeellä. 

Suomi tarvitsee opiskeluperäistä maahanmuuttoa. Ammattioppilaitosten kyvykkyyttä toteuttaa tehtäväänsä arvioidaan suoritettuina tutkintoina, työllistymisenä ja jatko-opintoihin siirtymisenä. Opiskelijoiden haalimisella oppilaitoksen tie olisi nopeasti loppuun kuljettu.

Kirjoittaja

Veli-Matti Lamppu
Toimitusjohtaja, AMKE ry / AMKE Oy

Lamppu Veli-Matti