Väylät auki ammatillisesta korkeakouluun

10.12.2020


”Alussa toki jännitti tosi paljon, kun ei oikein tiennyt et mikä mua odottaa. Tutkinto-opiskelijat otti mut kuitenkin tosi hyvin vastaan ja oli aina valmiita vastaan mun kysymyksiin. Se eka projekti on itseasiassa mun lempiprojekti, jossa oon ollu. Väyläopiskeluista vastaava lehtori oli myös aivan loistava, ja tuli sellanen olo et mut myös haluttiin sinne opiskelijaks. Oli kiva tunne, kun mun osaamiseen ja kehittymiseen uskottiin.”  - Väyläopiskelija 2020 

Näin kuvailee väyläopintoihin osallistunut toisen asteen opiskelija Laurea-ammattikorkeakoulun väyläopintoja. Väyläopinnot ovat toisen asteen opiskelijoille suunnattuja avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joiden avulla tarjoutuu mahdollisuus tutustua ammattikorkeakouluopintoihin jo lukion tai toisen asteen ammatillisen opiskelun aikana sekä hakeutua erillisvalinnassa tutkinto-opiskelijaksi.

Yhteiskunnan jatkuvan oppimisen vaade

Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen 2030 vision tavoitteena on, että vähintään puolet nuorten aikuisten (25-34 -vuotiaiden) ikäluokasta suorittaa korkeakoulututkinnon. Jotta tämä tavoite olisi mahdollista saavuttaa, tulisi korkeakoulutukseen siirtyminen nopeutua 2. asteen tutkinnon suorittamisen jälkeen. Hallitusohjelmassa jatkuvan oppimisen uudistamiseksi linjataan, että korkeakoulujen tulisi avata koulutustarjontaansa oman osaamisen jatkuvaan ylläpitoon ja oman osaamisen kehittämiseen. Väyläopinnot ovat osa laajempaa jatkuvan oppimisen kokonaisuutta, mutta myös mahdollistavat sujuvan siirtymän toiselta asteelta korkeakouluopintoihin. 

Sujuva siirtymä vaatii korkeakouluilta avoimuutta ja joustavuutta. OKM asetti vuonna 2019 ammatillisen koulutuksen järjestäjien ja korkeakoulujen välisen yhteistyön kehittämistä valmistelevan työryhmän. Työryhmä ehdotti yhteistyön periaatteiksi mm. asiakaslähtöisyyttä sekä yhdessä tekemistä. Yhteistyön tukemiseksi työryhmä ehdotti mm. toiminnan näkyväksi tekemistä, kumppanuussopimusten solmimista sekä monipuolista, oikea-aikaista ja oikein kohdennettua tiedottamista ja viestintää.

Väylä korkeakouluopintoihin

Korkeakoulut ja 2. asteen oppilaitoksen ovat vastanneet tähän haasteeseen. Laurea-ammattikorkeakoulu on mahdollistanut väyläopinnot 2.asteen opiskelijoille jo vuodesta 2015, ja uusia kumppanuussopimuksia on allekirjoitettu tänäkin vuonna.

Väyläopintojen onnistumisen edellytyksenä on, että ne suunnitellaan yhteistyössä ja opiskelijan etu ja tulevaisuus on vahvasti mielessä. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni 2. asteen opiskelija olisi tietoinen mahdollisuuksista, sekä pääsisi matalalla kynnyksellä kurkistamaan korkeakouluopintoihin. 

Laurea, kuten moni muukin ammattikorkeakoulu, tarjoaa 2. asteen opiskelijoille 30 opintopisteen väylän lisäksi mahdollisuuden tutustua ammattikorkeakouluopintoihin 1-5 opintopisteen laajuisten kurkistuskurssien tai projektiopintojen kautta. Suoritettuaan 2.asteen tutkinnon, johon sisältyy 30 opintopistettä väyläopintoja, opiskelija voi hakea tutkinto-opiskelijaksi erillisvalinnan kautta.

Kaikki 2. asteen tutkinnon aikana suoritetut korkeakouluopinnot on mahdollista hyväksilukea tulevaan korkeakoulututkintoon. Korkeakouluopintojen suorittaminen 2. asteen opintojen aikana, voi lyhentää jopa puoli vuotta ammattikorkeakoulututkinnon suorittamisaikaa.

Opintojen lisäksi 2. asteen opiskelijoille ja heidän vanhemmilleen tarjotaan mm. mahdollisuuksia osallistua kampuksella tai verkossa tarjottaviin korkeakouluinfotilaisuuksiin ja kampusvierailuihin.

” Väyläopinnot sopii niille, jotka haluavat kehittää itseään ja ovat valmiita myös tekemään töitä sen eteen. Jotta opinnoista saa kaiken mahdollisen irti, on tärkeää olla vahva sisäinen motivaatio. En suosittele lähtemään opintoihin pelkät tradenomin paperit mielessä.” - Väyläopiskelija 2020

Laurea-ammattikorkeakoulun kehityspäällikkö Outi Perhiö työn ulkopuolella: Vapaa-ajallani nautin perheen kanssa vedestä eri muodoissa, kesäisin veneillen ja uiden, talvisin retkiluistellen.

HUOMIO: Väylät auki ammatillisesta korkeakouluun – AMKEn maksuton webinaari 15.12. 
Ilmoittaudu mukaan

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kirjoittaja

Outi Perhiö
Kehityspäällikkö, jatkuva oppiminen Laurea-ammattikorkeakoulu

Perhiö Outi