Työelämä- ja taloustaitoja nuorille

10.09.2019

Amisopiskelijoista on vaikka mihin! He ovat kunnianhimoisia ja rohkeita sekä suuntaavat innolla ja odottavin mielin kohti työelämää. Iso osa heistä haaveilee jatko-opiskelusta tai yrittäjyydestä ja enemmistö aikoo päivittää osaamistaan tulevaisuudessa. Tämän kaiken tiedämme, sillä olemme tutkineet heitä.

Ammattiin opiskelevat nuoret tarvitsevat kuitenkin myös tukea. Ei voi olettaa, että optimistinen asenne ja tulevaisuususko säilyvät, jos elämän isoissa, epävarmoilta ja jännittäviltäkin tuntuvissa, siirtymävaiheissa joutuu pärjäämään yksin ja apua ei ole saatavilla. Siirtymävaiheita, jos jotain, on opiskelevalla nuorella edessään. Minä ainakin muistan yhä elävästi, miten ensimmäiseen omaan soluvuokra-asuntoon muuttaminen oli samanaikaisesti ihanaa ja haastavaa – melko kirjanpitäjämäisellä otteella sai opintotukituloja ja opiskelijabilemenoja vihkoon kirjata. Ensimmäisissä kesätyöpaikoissa aloittaminen miltei hirvitti ja vastavalmistuneena oman alan töihin pääseminen vasta jännää olikin.

Me Talous ja nuoret TATissa haluamme olla nuorten apuna ja tarjota heille toimivia työkaluja, joilla nikkaroida tietä kohti työelämää ja oman elämän ja talouden hallintaa. Kierrän työssäni Suomen ammattioppilaitoksia ja vedän opiskelijoille oppitunnin mittaista Mun elämä, mun työ -esitystä, jolla valmennetaan nuorille työelämä- ja taloustaitoja.

Pidän työtäni tärkeänä ja ihan rehellisesti voin sanoa olevani siitä tosi fiiliksissä! Uskon, että innostuneena eloisasti kertomani asiat jäävät opiskelijoille mieleen ja vaikkei kaikkea muistaisikaan – juttua kun kiertueella on melko paljon, löytyvät tarvittavat tiedonmuruset aivojen perukoilta oikealla hetkellä.

Kevätlukukauden aikana vedin vajaat 70 esitystä ja kiertue jatkuu myös nyt syyslukukaudella. Kun ensin kuulee opettajan ihmettelevän, ettei ole ikinä nähnyt opiskelijoitaan niin pitkään niin hiljaa ja perään opiskelija toteaa esityksen olleen ihan 6/5, ei samoista asioista kymmeniä kertoja puhuminen tai ympäriämpäri Suomen kiertäminen tunnu lainkaan puuduttavalta. Päinvastoin. 

Lisää Mun elämä, mun työ -kiertueesta

Kirjoittaja

Edla Inkilä
Työelämälähettiläs, ammatillinen koulutus, Talous ja nuoret TAT

Inkilä Edla