Tulevaisuuden osaaminen – 2025 ammattiopintoihin hakee vuonna 2009 syntynyt nuori

02.02.2017

Ammattiosaaja osaa markkinoida ja kertoa osaamisestaan ja tunnistaa omien vahvuuksiensa mahdollisuudet yhteiskunnalle ja yrityksille. Osaamisen soveltaminen ja kehittäminen erilaisissa rooleissa on osa ammattilaisuutta. (www.amke.fi Askeleet ammattiosaamiseen 2025)

Ylläoleva lainaus on julkaisusta, johon on tiivistetty Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys ry:n, Amken, visio ammatillisesta osaamisesta lähitulevaisuudessa. Tulevaisuuden osaaminen ja taitovaatimukset ovat moninaiset ja kukaan ei tiedä tarkkaan, mitä vaatimukset ja osaaminen edellyttävät vuonna 2025 ja sen jälkeen. OKM:n ammatillisen koulutuksen reformi tuo oppilaitosten toimintoihin muutospaineita, jotka koskevat myös oppimisympäristöjä.

Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) ohjelmissa perusasteelta korkeakouluihin voidaan soveltaa niin avointa kuin kontekstuaalista oppimisympäristöajattelua. Nykyiset opetussuunnitelmat ja ammattiosaamisen näytöt painottavat osaamislähtöistä ajattelua. Tekemällä oppimista yhdistävä teknologiapohjainen oppimisympäristö on edellytys siihen, että nuoret voivat oppia verkostoituneessa maailmassa ja jakaa tietoa ja kokemuksiaan toistensa kanssa.

Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa tekemisen kohteena ovat nuorten oman NY –yrityksen  perustamis-, rekisteröinti- ja toiminnan suunnittelun toimenpiteet sekä tietenkin kannattavan liiketoiminnan aikaansaaminen. Osa ohjelman nuorista ehtii aloittaa yrityksensä tuotannon ja tuotteiden markkinoinnin oikeille asiakkaille.

Nuoret tekevät opinnon alussa ja lopussa itsearviointikyselyt, joiden avulla mitataan taitojen kehitystä. Lukuvuoden lopulla tehtävä ESP –koe, jonka läpäistyään opiskelija saa kansainvälisen todistuksen osaamisestaan.

Olette tervetulleita inspiroitumaan nuorista www.uskallayrittaa.fi finaaliin, joka kokoaa Suomi100 –juhlavuoden kunniaksi 100 –nuorten yritystä Helsinkiin. Yli puolet koulutuksen järjestäjistä voi kannustaa Suomessa jo oman opinahjonsa menestyjiä.

Huhtikuun nuorten ideoiden ja osaamisen ilotulitusta odotellusta voitte tutustua NY Vuosi yrittäjänä- ohjelman kokeneiden tunnelmiin ohjelmassa opiskelusta.  Osalla yrittäjyys on jäänyt NY Vuosi yrittäjänä- ohjelmakokemukseen, osa työllistää itsensä avoimilla markkinoilla.

Vaatturiopiskelija Jenni perusti nykyisin toimivan yrityksensä NY Vuosi yrittäjänä- ohjelmassa. Jenni on toiminut Keski-Suomessa myös NY- kummina ja levittänyt yrittäjyysopintojen ilosanomaa seuraaville sukupolville.

https://www.youtube.com/watch?v=wPfY0RkNsXE

Tässä taas todella hämmästyttäväksi nousseen Nordic Business Forumin NY- yrittäjyystarina. Tämä on maailmalla tunnettu tapahtuma, jonka liput viedään käsistä. Sekä Jyri että Mikko ovat tehneet uusien NY Vuosi yrittäjänä- ohjelmaa pohtivien nuorten rohkaisemiseksi pyyteetöntä jalkatyötä jo useiden vuosien ajan Suomessa ja ulkomailla. Jyri on uusi jäsen Nuori Yrittäjyys y:n hallituksessa.

https://www.youtube.com/watch?v=W_uhQwqmLks

Nuoret naiset turvallisuusalalla. Jo Uskalla Yrittää- finaaliin saapuessaan nämä naiset herättivät yrittäjähenkisyyden syntymistä tulevaisuutta ajatellen. Ja yritys toimii!

https://www.youtube.com/watch?v=eV2uDEFxI6I

Näiden todellisten ja aitojen kokemusten myötä uskokaamme, että Suomi 100 lähtee nousuun. Yrittäjyys ja yrittäjämäinen asenne ei varmaan ole keneltäkään pois.

Kuvassa Vaasan ammattiopiston, Vamian, Vuosi yrittäjänä –ohjelman opiskelija lukuvuonna 2015-2016. Leathery Weathery NY yritys sai parhaan messupisteen palkinnon Uskalla yrittää finaalissa huhtikuussa 2016.

Kirjoittaja

Pirkko Peiponen
asiantuntija, Nuori Yrittäjyys ry

Peiponen Pirkko