Toivon valjastaminen polttoaineeksi

26.10.2022

Elämme hurjia aikoja ja epävarmuus jäytää monien mieltä. Pandemia on pitänyt kauan ihmiskuntaa otteessaan. Energian säännöstely lähenee, ruuan hinta kallistuu ja ihmiset joutuvat jättämään kotinsa sotaa paetessaan. Puhumattakaan ilmastonlämpenemisestä, aavikoitumisesta ja planetaaristen rajojen paukkumisesta. Voisikin sanoa, että olemme keskellä globaalia ympäristöhätätilaa. Miten kukaan voi luottaa enää tulevaisuuteen? Mutta onneksi toivo on uusiutuvaa ja sen hyödyntämiseen voimme itse vaikuttaa.

Hyvä koulutus toteuttaa toivon sanomaa

Toivo on kuin uusiutuvaa energiaa: kun toteutamme sosiaalisesti kestävän kehityksen mukaisia tavoitteita ja emme unohda ketään, niin maailma alkaa näyttämään valoisemmalta. Hyvä koulutus on yksi Agenda 2030-ohjelman tavoitteista. Koulutus on suuri mahdollisuus, niin yksilön kuin koko yhteiskunnan kannalta. Sen avulla yksilö saa riittävän sosiaalisen pääoman rakentaakseen tulevaisuuttaan. Kun kestävän kehityksen toimintatavat ja tavoitteet integroidaan jokaisen opiskelijan arkeen ja ammattitaitoon, olemme toivon tiellä. Silloin jokaisella ammattilaiselle on kestävän tulevaisuuden avaimet taskussaan. 

Yhdessä tekeminen voimistaa toivon tunnetta

Toivo auttaa yksilöä olemaan aktiivinen osa yhteiskuntaa. Toivo vahvistuu siitä, että yhdessä voimme rakentaa kestävämmän tulevaisuuden. Toivoa on ajatus siitä, että osaamme tulevaisuudessa globaalisti elää tasa-arvoisesti yhden maapallon rajoissa. Emme vielä tiedä kaikkia keinoja, miten voimme ratkaista lukuisat nykyajan ongelmat, jotta tulevaisuus muuttuisi kestäväksi. Toivo onkin asenne – me ratkaisemme asian ja pystymme muutokseen! Ilmastonmuutoksen yhteydessä puhutaan nykyisin paljon ”radikaalista toivosta” tai ”aktiivisesta toivosta”. Molemmat termit kumpuavat merkityksellisyydestä, avoimuudesta ja sitkeydestä.

Muutos on jo käynnissä

Nähdäkseni muutos on jo alkanut ja olemme ottaneet ihmiskuntana askelia kohti toivon tietä. Muutos on alkanut ikävistä ja hurjista asioista, mutta voimme valita positiivisen ajattelutavan. Voimme jokainen käydä mielessämme läpi toivo-puhetta. Voimme luvata itsellemme ja toisillemme asioita, joihin sitoudumme. Miettiä, mitä SDG:n tavoitteita voin edistää yksilönä, ammattilaisena ja yhteiskunnan jäsenenä. Kun kaikki teemme pieniä ja suuria tekoja, niin maailma muuttuu paremmaksi. Yhdessä voimme tehdä kestävämmän tulevaisuuden, jossa vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus voi olla suunnannäyttäjä. 
Me VASKI-hankkeessa uskomme toivoon. Me olemme pioneerijoukko, joka näyttää suunnan kestävämpään ja vastuullisempaan ammatilliseen koulutukseen.

VASKI - Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus -hankkeen vastuullisuusviestinnän asiantuntija Virve Rinnola työn ulkopuolella: Sydämeni sykkii ystäville, kummilapsille ja kahdelle karvakuonolle. Vapaa-ehtoistyössä pääsen edistämään yhteistä hyvää. Luonto ja tavallinen arki on parasta elämässäni.

Tule ja vaikuta ammatillisen koulutuksen kestävyystiekartan valmistelutyöhön osallistumalla aluetyöpajoihin! Lisätiedot ja ilmoittautuminen >>

Kirjoittaja

Virve Rinnola
Vastuullisuusviestinnän asiantuntija, VASKI – Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus

Rinnola Virve