04.10.2022
Vastine blogiin, Marjukka Liiten 27.2.2023:
Blogissa väitetään, etten ole ”astunut jalallakaan” ammatilliseen oppilaitokseen paitsi uran loppuvaiheilla kerran jostain ihme ”kutsusta”, jota en kyllä muista saaneeni. Sen sijaan muistan kyllä yli 40 vuoden aikana ihan omasta aloitteestani käyneeni kymmenissä ammattikouluissa eri puolilla maata.
Virkistin muistiani viikonvaihteessa ihan HS.fin haulla, josta löytyi lukuisa joukko juttujani eri alojen opinnoista paikan päällä kouluissa, mutta myös oppisopimuksista työpaikoilla ja työpajoissa. Mieleen on jäänyt päiväkausien tutustumiset esimerkiksi metsuriopintoihin Rajamäellä ja elektroniikka-asentajan opintoihin Nastolassa. Rakennustelineillekin olen oppilaan perässä kiivennyt tavallisimmista ravintola-alan tai lähihoitajan oppien seuraamisista puhumattakaan.
Omien kouluvierailujen lisäksi olen myös järjestänyt ja sopinut monien kollegojen käyntejä, kun he ovat olleet reportterin vuorossa, ja itse olen laatinut pääjutun itse asiasta, kuten ammatillisen koulutuksen reformista.
Eli omatuntoni on puhdas, mutta toki aina enemmänkin olisi voinut tehdä.
Helsingin Sanomien pitkäaikainen koulutuspolitiikan toimittaja Marjukka Liiten jäi hiljattain eläkkeelle. Ansioituneen toimittajan juttuja luettiin tarkkaan niin koulutuspoliittisissa järjestöissä, ministeriössä kuin eduskunnassakin. Liiten osasi nostaa esille nimenomaan koulutuspolitiikkaa ja siihen liittyviä lainsäädännön kommervenkkeja, ei ainoastaan esimerkiksi opetukseen liittyviä teemoja.
Lainsäädännön kehittämiseen liittyy kuitenkin olennaisesti myös oppilaitosten arjen tunteminen. Siksi olinkin yllättynyt, kun kuulin, että Liiten vasta viimeisinä työvuosinaan sai kutsun tutustumaan ammatilliseen koulutukseen.
Tämä voi tietenkin olla vain kuulopuhetta, mutta oletetaan argumentin vuoksi, että väite on totta. Pitkäaikainen koulutuspolitiikan toimittaja ei melkein koko uransa aikana astunut jalallakaan ammattioppilaitokseen, mutta kirjoitti erittäin paljon aiheesta ja vaikutti keskeisesti siihen, mitkä koulutuspoliittiset teemat aina kulloinkin olivat pinnalla.
Ammatillisen koulutuksen parissa on puhuttu paljon siitä, että päättäjät eivät ole valmistuneet toisen asteen tasoiseen ammattiin, vaan ”eliitti” käy useammin yleissivistävän koulutuksen, kuin ammatillisen koulutuksen. ”Helsingin herrana” minäkin olen käynyt ainoastaan lukion ja yliopiston. Arkipäivän kokemukseni ammatillisesta koulutuksesta rajoittuvat kahteen opintoviikkoon lähiesimieskoulutusta.
Tiedostan puutteeni, varsinkin asemassani ammatillisen koulutuksen puolestapuhujana. Siksi Sivistassa pidämmekin tärkeänä vierailla jäsenoppilaitoksissamme. En usko, että voimme olla uskottavia lobbareita, jos emme edes pintaraapaisulla tunne oppilaitostemme arkea tai niissä annettavaa opetusta ja ohjausta.
Kannustan kaikkia ammatillisia koulutuksen järjestäjiä kutsumaan lähialueenne toimittajat ja muut keskeiset vaikuttajat vierailulle. Erityisen tärkeää, näin eduskuntavaalien alla, on kutsua kylään mahdollisimman paljon ehdokkaita. On huomattavan paljon helpompaa saada eduskuntavaaliehdokas paikalle nyt, kuin sitten vuotta myöhemmin, kun henkilö istuu Arkadianmäellä päättämässä yhteisistä asioistamme.
Ja ehkä sitä myöten myös arvostus ja ymmärrys ammatillista koulutusta kohtaan nousee, vaikka henkilö ei itse ole ammattiin valmistunutkaan. Ammatillisen koulutuksen näkeminen, maistaminen ja haistaminen sekä kuuleminen että tunteminen kaikilla aisteilla avaa ymmärrystämme ammattiosaamisen tärkeydestä yhteiskunnan rakentajana ja uudistajana. Ehkä sitten puhekielessä laajasti esiintyvä vanhanaikainen termi ”ammattikoulu” väistyisi ja keskeiset yhteiskunnalliset vaikuttajat puhuisivat arvostavasti ammatillisesta koulutuksesta ja ammattioppilaitoksista.
Sivistystyönantajien elinkeinopoliittinen asiantuntija Jussi-Pekka Rode työn ulkopuolella: Asun ja viihdyn perheeni kanssa Helsingin Vuosaaressa, vaikka vannoin, etten ikinä muuta sinne. Intohimonani ovat jalkapalloon liittyvä bloggaaminen, podcastien tuottaminen sekä data-analytiikka. Valitsen elokuvan ennen kirjaa.
Jussi-Pekka Rode
elinkeinopoliittinen asiantuntija, Sivistystyönantajat
Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki