Tampereen seudun 4H-yhdistykset ja Tredu yhteistyö 4H-yritystoiminnan tukena

27.06.2024


Kuva: Veera Shy

Tampereen seudun alueen ammatillista koulutusta tarjoava Tredu on ollut mukana 4H-yrittäjyyden eteenpäin viemisessä jo useamman vuoden ajan, eritoten 4H Business Lab Tampereen seutu -toiminnan alkulähteiltä vuodesta 2020 asti. Tampereen 4H-yhdistyksen ja Tampereen Tredun solmima kumppanuussopimus on alun perin kattanut pääasiassa Tampereen alueen, mutta levinnyt myös muille seutukunnan alueille.

Vuosien saatossa 4H-yhdistykset ovat olleet mukana mm. Tredun teema -viikoilla, tapahtumissa ja vierailleet yksittäisillä oppitunneilla. On ollut 4H Pop Up Tredu vierailuja, Tredu Road Show kiertuetta, 4H-yrittäjyys leiripäivää, erilaisia 4H-yritysinfoja teemaan sopivilla viikoilla ja 4H-yrityskoulutuksia. Yhteistyö on myös tarjonnut paljon mahdollisuuksia verkostoitumiseen erilaisten tahojen kanssa, ja sitä kautta myös muu toiminta on saanut näkyvyyttä.

Yhteistyö on tärkeä osa 4H:n yrittäjyyskasvatusta ja tukee ammatillisen koulutuksen yrittäjyyspolkua. Tredulla on tarjolla laaja kattaus liiketalouteen ja yrittäjyyteen suuntautuvia opintoja, joihin on mahdollista liittää 4H-yrittäjyys. 4H-yrittäjyydestä tarjolla olevien opintopisteiden osalta onkin käyty laajoja keskusteluja ja pohdittu etukäteen, millä tavoin nuori voi opintopisteet Tredun opinnoissa hyödyntää.

Osalle nuorista tulee yllätyksenä se, että yrittäjyyttä tarvitaan monessa asiassa ja monella alalla. Ensimmäistä vuottaan ammatillisessa koulutuksessa opiskeleva nuori ei välttämättä ole ikinä ajatellut toimivansa yrittäjänä ja siksi on erityisen tärkeää, että on tahoja, jotka vievät tiedon mahdollisuuksista sinne missä nuoret ovat. Oppilaitoksiin, joissa 4H-yhdistysten kaltaiset tahot kertovat, mitä mahdollisuuksia on tarjolla ja miten tarttua tilasuuksiin. Myös yrittäjyyteen kannustaminen ja omien vahvuuksien tunnistaminen ovat nuorelle tärkeitä.

Yhtenä kevään 2024 näkyvimpänä esimerkkinä onkin Ylöjärven Valon, eli Tredun ja yrittäjyyslukion yhdistelmän kanssa toteutettu 4H-yritys kesäkioski Muru https://www.instagram.com/murukahvila/ . Kesäkioski Murulla on useamman vuoden juuret Ylöjärvellä, mutta tänä vuonna uutena asiana toiminnassa on mukana 4H-yrittäjyys. Kesäkioskia pyörittävät nuoret ovat 4H-yrittäjiksi koulutettuja yrittäjyyslinjan opiskelijoita ja itse kioski rakennus on Tredun opiskelijoiden rakentama. Tässä yhteistyössä on vahvasti mukana myös Ylöjärven kaupunki ja Valpro.


Kesäkioski Muru, Minja Lehtinen, Matilda Tonder, Sanni Väisänen ja Anni Hyyryläinen kuva lainattu Ylöjärven kaupungin arkistosta

Lempäälässä on myös vohvelikahvila, jonka nuoret ovat Lempäälän Tredu/lukio yhteistyön kautta toimintaan mukaan tulleita. Tämä kahvila toimii Kuokkalan museonraitilla ja on nimeltään Vohveli Riemu. Vohveli Riemu voitti keväällä Lempäälän Virta-Heimo yrittäjyyskilpailun, joka järjestettiin Lempäälän Virta kampuksella.


Vohveli Riemu, Vilma Rantanen ja Kerttu Marttila, kuvan ottanut Ella Sara kesäreportteri

Murun ja Vohveli Riemun yrittäjät tuskin ajattelivat opiskelupaikkaa valitessaan, päätyvänsä nuorella iällä kesäyrittäjiksi ja saavansa arvokasta työkokemusta tulevaisuutta varten.

Yhteistyö Tredun kanssa ulottui toukokuun lopussa myös peruskoulun puolelle, jolloin Pirkkalan-Lempäälän 4H-yhdistys, Tredu ja Pirkkalan perusopetus järjestivät yhdessä 4H-yritysralli nimisen tapahtuma päivän Pirkkalan 8 luokkalaisille. Rallissa oli mukana Pirkkalan kaksi Tredun toimipistettä, joissa voi opiskella logistiikkaa ja lentokoneasentajaksi. Pirkkala on alueena tunnettu erilaisista rakennus-, koneistus- ja logistiikka-alan yrityksistään ja oppilaat kierrätettiin yritysralli busseilla läpi laajan kattauksen. Matkalla pysähdyttiin Tredun toimipisteille, Suomen rakennuskone Oy:lle ja Sacometal Oy:lle. Mukana matkassa oli noin 300 oppilasta, Tredun henkilökuntaa, peruskoulun opettajia ja tietenkin me 4H:lta. Uskon,että ainakin muutamalle nuorelle jäi hautumaan ajatus siitä, olisiko päivän aikana esitellyistä koulutuksista joku sellainen, mihin seuraavan kevään yhteishaussa laittaa hakemuksen.

Monipuolinen ja antoisa kumppanuus Tredun kanssa jatkuu tulevaisuudessakin. On mahtavaa ja tärkeää olla omalta osaltaan mukana nuorten ammattiin kouluttautumisen polulla paikallisesti.

4H Business Lab Tampereen seutu 4H-yrityskoordinaattori Niina Perkiö työn ulkopuolella: Nauttii yhdessä olosta oman perheen kanssa mökkeillen, lenkkeillen ja musiikkia kuunnellen.

Kirjoittaja

Nina Perkiö
4H-yrityskoordinaattori, 4H Business Lab Tampereen seutu

Perkiö Nina