Päiväni ministerin varjona

09.11.2017

Junani Tampereelta kohti Helsinkiä lähti kuudelta aamulla. Perillä minua oli vastassa Nuori Yrittäjyys ry:stä Virpi Utriainen, jonka kanssa suuntasimme kello yhdeksäksi opetusministeriöön. Tapasimme Janika Takatalon, opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen avustajan. Tapasimme myös pikapuolin ministerin ja Janika esitteli meille ministeriötä. 

Aamupäivällä kävimme seuraamassa korkeakouluvision julkistamistilaisuutta Kansalliskirjastossa, jossa ministerillä oli pidettävänään tärkeä puhe. Tilaisuus oli mielenkiintoinen ja siellä oli useita puhujia. Tilaisuuden jälkeen Hufvudstadsbladet haastatteli minua ja ministeriä sekä otti kuvia artikkelia varten. 

Kansalliskirjastolta suuntasimme ministeriautolla eduskuntaan, jossa kävimme Janikan kanssa syömässä sillä välin, kun ministeri oli kokouksessa. Janika näytti myös paikkoja eduskunnassa ja kävimme piipahtamassa täysistunnossa. Eduskuntatalolta lähdimme pää kolmantena jalkana ministeriauton kyydillä kohti Lahtea, sillä kuten ilmeisesti yleistä on, minuutilleen laaditussa aikataulussa on haastavaa pysyä. 

Lahdessa meitä odotti mäkihyppääjien patsaan paljastustilaisuus, jossa ministeri piti puheen ja paljasti patsaan. Sieltä matkasimme Iittiin, jonne ministeri oli kutsuttu muuraamaan uuden liikuntasalin peruskiveä. Iitistä lähdimme taas kohti Helsinkiä, jossa minua odotti juna kohti Tamperetta ja ministeriä puolestaan presidentin illallistilaisuus. 

Grahn-Laasosen mukaan yksi tärkeimmistä taidoista ministerin työssä on se, että keskeneräisistä asioista ei kannata stressata, sillä kaikkeen ei voi vaikuttaa. Kannattaa sen sijaan keskittyä siihen mikä on ajankohtaista. En lainkaan ihmettele, että hän ajattelee noin, sillä ministerin päivään mahtuu niin monia eri tapahtumia ja käänteitä, että jokaista puhetta ja haastattelua ei voi miettiä etukäteen. 

Keskustelimme ministerin kanssa ajankohtaisista asioista sekä päivän tapahtumista ja ministerin työstä ylipäätään. Lisäksi keskustelimme arkisemmistakin asioista kuten siitä, moneltako olemme tänään heränneet ja mitä minä aion tulevaisuudessani tehdä. 

Kerroin myös olevani mukana Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa ja kuinka hyödyllinen vuosi on minulle ollut. Opettavaisinta oli kohtaamiset ihmisten kanssa, vastuun ottaminen sekä kokonaisuuden hallitseminen. Suosittelen jokaiselle nuorelle NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa, sillä se antaa erittäin hyvät valmiudet työelämään ja on hyödyllinen ja käytännönläheinen lisä opintoihin. 

Yrittäjyysopinnoista on aina hyötyä, vaikka jatkossa toimisikin palkkatöissä. Ainakin itsestäni tuli vuoden aikana myös paljon rohkeampi esimerkiksi tutustumaan uusiin ihmisiin ja tarttumaan tilaisuuteen. Myös itsensä esitteleminen uusille ihmisille on helpottunut eikä päivää ministerin seurassakaan tarvinnut jännittää. 


Kirjoittaja

Elisa Juhala
Media-assistenttiopiskelija, Forssan ammatti-instituutti

Juhala Elisa

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi