Organisaatiomuutoksin kohden reformia – suuntana kaaos?

25.05.2016

Useammassa oppilaitoksessa ja useammalla koulutuksen järjestäjällä on menossa organisaatiouudistus. Valmistaudutaan reformiin. Ja säästöihin. Päälinjana tuntuu olevan, että rahoitusmuodoista nousevan yksikköajattelun sijaan organisaatioita trimmataan prosessiorganisaatioihin, jossa keskiössä on reformistakin tuttu asiakas.

Osa erityisesti kunnallisista koulutuksen järjestäjistä tuntuu miettivän, miten talouden seuranta ja raportointi järjestetään ja samalla vahvistetaan asiakaslähtöistä prosessiorganisaatiota. Modernia ja mielenkiintoista hyrrää, myrskyä, ristikkoa ja kartiota on silti syntymässä juridisesta muodosta riippumatta. Laatikot tuntuvat olevan out.

Työterveyslaitoksen ja uusimman tutkimustiedon suunnalta kuuluu samalla kummia. Prosessiorganisaatiomallit ovatkin out. Ne eivät tutkija Anu Järvensivun mukaan tuekaan verkostomaista työtä lainkaan. Tutkija kehottaa tutustumaan verkostomaisen työn logiikkaan syvemmin ja rakentamaan organisaatiot sen mukaisesti. Tutkija puhuu kaaosteorian hyödyntämisestä sekä työn organisoimisesta kohtaamisten perusteella.

Järvensivu on tehnyt tutkimusta päivystysyksikössä terveydenhuollossa. Siellä prosesseja ei voida hallita tai etukäteen suunnitella. Tapahtumat eivät kuitenkaan ole vailla järjestystä. Järjestys vaan on lian monimutkainen kuvattavaksi nuolilla tai laatikoilla. Asioilla on raamit, mutta ne eivät koskaan ole täysin samanlaisia. Kuulostaa kovin tutulta prosessilta myös ammatillisen koulutuksen osalta. Voisi jopa kutsua henkilökohtaistamiseksi.

Miten piirtää se, mitä ei voi piirtää? Mikäli työyhteisöt eivät ole selkeärajaisia (kuten eivät työelämän kanssa töitä tekevälle oppilaitokselle ole) eivätkä pysyviä (vain muutos on pysyvää), eikä johtajuuskaan tule hierarkista, kuten linjaorganisaatiossa, niin organisaatiota tärkeämmäksi nousevat arvot ja ideaalit, tavoitteet. On siis olemassa joku todennäköinen, vaikka se ei toistu koskaan samanlaisena.

Anu Järvensivu uskoo kaaosteoriaan ja pyytää harkitsemaan sitä organisaatiouudistuksen pohjaksi. Tärkeä väite kuulla muutoksia ja reformin jälkeistä organisaatiota suunnitteleville.

Tieteellinen artikkeli aiheesta: Järvensivu, Anu (2016) Muuntuva pysyvyys organisaation rajoilla. Työelämän tutkimus 1/2016, 5-22.

tai Työterveyslaitoksen sivuilta

Kirjoittaja

Riikka Reina
vt. toimitusjohtaja, AMKE ry

Reina Riikka