Oppilaitoksen kansainvälinen toiminta koronakeväänä

28.04.2020

Voi, miten monta kertaa olemme pohtineet opiskelijoiden kansainvälisten jaksojen turvallisuutta, ennen kaikkea riskien minimointia ja ennaltaehkäisyä. Lähtövalmennusta on hiottu ja eri näkökulmia nostettu esiin riippuen opiskelijan maakohteesta ja ammattialasta. Luulimme, että olimme miettineet kaikki skenaariot edes ajatustasolla. Emme olleet.

Huoli koronaviruksen leviämisestä on ensimmäistä kertaa ollut sähköpostiviesteissäni tammikuun lopulla. Tuleekohan tämä vaikuttamaan meihin? Ehkä kiinalaisille suunniteltu koulutuksen alku saattaa viivästyä ja Pohjois-Italiaan suunnitteilla ollut hanketapaaminen kannattaa perua?

Vuosittain noin 100 Sedun opiskelijaa pääsee Erasmus+-ohjelman kautta useaan Euroopan maahan. Lisäksi valtionavustushankkeet mahdollistavat opiskelijoiden ja henkilöstön vaihtojaksot Ugandaan, Namibiaan, Nepaliin, Tansaniaan, Intiaan ja Venäjälle. Vastaanotamme yli 200 kansainvälistä opiskelijaa ja vierailijaa eri toimipisteisiimme joka vuosi. 

Koronavirus muutti arkeamme. Sedu päätti maaliskuun alkupuolella keskeyttää kansainväliset vaihdot ja perui kaikki vaihtojaksot heinäkuun loppuun saakka. Ulkomailta palasi parikymmentä sedulaista viikon sisällä päätöksestä, ja kaikkiaan keväälle suunniteltuja vaihtojaksoja peruttiin yli 50. Alun suuri pettymys vaihtojaksojen peruuntumisesta muuttui monella nopeasti ymmärrykseksi, kun vakava tilanne maailmanlaajuisen COVID-19-pandemian suhteen selkeni.

Oppilaitoksemme yksi tärkeä arvoperusta on vastuullisuus. Tässä tilanteessa sen mukaisesti on helppo toimia. Ajatukseni ja viestini lähtevät useasti viikossa yhteistyökumppaneillemme erityisesti kehittyviin maihin.  Yhteenkuuluvuuden tunnetta on vaikea selittää, niin vahvaa se on nyt. Jokainen viestiketju loppuu aina samaan lauseeseen- Stay safe.  Se tulee syvältä sydämestä. 


Kuva: Terhi opiskelijan kanssa Ugandassa, Tororossa

Sedu koordinoi Opetushallituksen rahoittamaa Go Global hanketta

Kirjoittaja

Terhi Haapala
Kansainvälisten asioiden suunnittelija, Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu

Haapala Terhi