Oletko sinä sparraaja?

22.02.2021

Kun töissä asiat vyöryvät päälle ja tulee tunne, ettei selviäkään kaikesta siitä, mistä on vastuussa, tarvitaan tukea. Tilanne voi käydä kenelle tahansa: avustajan apulaiselle tai pomon esimiehelle.  Mistä silloin löydetään tukihenkilö?  Apu voi löytyä jälleen lähempää kuin luullemmekaan.  Jokainen voi olla jonkun työntekijän henkinen tuki, sparraaja. Tärkeää on se, että voi nähdä työnsä osana laajempaa kokonaisuutta - riippumatta siitä, missä organisaation kohdassa oma paikka sijaitsee.

Sparraajaksi sopii henkilö, joka parhaiten pysähtyy kuuntelemaan, mikä on hätänä. Pienen rauhoittumishetken ja yhteisen pohdinnan jälkeen asiat usein ratkeavat.  Onkin kummallista, miten tilanne, joka hetki sitten näytti ihan sekasotkulta, voi pienen avoimen ja rehellisen keskustelun jälkeen muuttua aivan selkeäksi. Kaikille asioille löytyy paikkansa ja oikeiden mittasuhteiden ymmärtäminen auttaa pois ahdingosta. Jotta näin tapahtuu, tarvitaan välillä sitä toista, joka sparraa ja joka esittää täsmälleen oikeat kysymykset. 

Jokaisella työyhteisön jäsenellä pitäisi olla ikioma nimetty sparraaja. Yhdessä voitaisiin sopia siitä kuka sopisi kenenkin sparraajaksi. Kenen sparraajana sinä olet?

Työyhteisöihin piiloutuu paljon käyttämättömiä resursseja. Haaga-Helia ammatillinen opettajakorkeakoulu ja Me Itse ry ovat tehneet yhteistyötä jo usean vuoden ajan näiden piilossa olevien voimavarojen esiin saamiseksi.  Siihen tarvitaan yksinkertaisesti vain rohkeutta heittäytyä tasavertaiseen vuoropuheluun jokaisen työyhteisön jäsenen kanssa.  Hankepilotoinneissa olemme havainneet sen, miten suuri tarve työyhteisöissä on pysähtyä arkisten pienten pulmatilanteiden äärelle. Olemme samalla myös voineet nähdä sen, miten suuren ilon voi toisen työntekijän osoittama kiinnostus tai pieni huomionosoitus toiselle työntekijälle tuottaa.  Silloin ollaan yksissä tuumin rakentamassa sellaista hyvinvointia, jota ei helposti voi ulkopuolelta tulevilla uhkilla murtaa.

Haaga-Helia Ammatillinen opettajakorkeakoulussa koulutetaan ammatillisia opettajia, opinto-ohjaajia ja ammatillisia erityisopettajia. Haaga-Helia AOKKn opettajakouluttaja Virve Vainio työn ulkopuolella: telttailen ja mökkeilen eri puolella Suomea ja Pohjoismaita. Luen ja marjastan myös.

Me Itse ry on kehitysvammaisten ihmisten perustama valtakunnallinen yhdistys, joka puolustaa kehitysvammaisten ihmisoikeuksia. Me Itse ry -aktiivi , S-marketissa työskentelevä Jani  Hirvi työn ulkopuolella: toimin vapaa-aikana partiossa ja aktiivisena jäsenenä monessa yhdistyksessä. Sen lisäksi olen on Kohtaamispaikka Tärskyn perustajajäsen ja toimin sen kantavana voimana edelleen. 

Kirjoittajat

Virve Vainio
opettajakouluttaja, Haaga-Helia AOKK

Vainio Virve

Jani Hirvi
Me Itse ry -aktiivi, hankeyhteistyössä Haaga-Helia AOKK:n kanssa

Hirvi Jani