Myös työelämäyhteistyö on nyt uuden edessä

07.04.2020

Kun Korona koettelee Suomen ja koko maailman elinkeinoelämää, näkyvät vaikutukset jo nyt myös ammatillisen koulutuksen arjessa. Huoli on yhteinen. Joka päivä yt-neuvottelujen piirissä olevien henkilöiden määrä kasvaa. Katseet ovat käännetty myös ammatillisen koulutuksen puoleen; miten voimme auttaa työttömiä työnhakijoita ja yrittäjiä valmennuksen, koulutuksen ja palveluiden keinoin. Lisähaasteensa tähän tuo, että ainakin kevään ajalle nämä kaikki toteutukset pitää toteuttaa verkon välityksellä.

Onneksi viimeiset viikot ovat osoittaneet koko ammatillisen koulutuksen siirryttyä verkkoon, että on syntynyt monia innovatiivisia toteutuksia ja jotain sellaista, mitä ei ilman tätä kriisiä olisi ehkä syntynyt lainkaan. 

Työelämäpalvelupäällikkönä olen vastannut omassa organisaatiossani työpaikkojen työpaikkaohjaajille poikkeusajan viestinnästä. Näimme heti, että suurin vaikutus tällä kaikella on työelämässä oppimiseen koulutus- ja oppisopimuksella. Ennen poikkeustilaa monella alalla isoin kysymys oli ”miten saisimme yritykseemme uusia osaajia” ja näiden viikkojen ajan se on ollut ”voiko määräaikaisessa työsuhteessa olevan oppisopimusopiskelijan lomauttaa”.  

Toki kaikessa, niin tässäkin, on suuria eroja toimialakohtaisesti. Hoitohenkilökunnasta oli pulaa ennen kriisiä, nyt pula on huutava. Lähihoitajien oppisopimuksia syntyy jatkuvasti lisää. Vielä on vaikea ennustaa, miten oppisopimusten määrän käy kokonaisuudessaan tämän vuoden aikana. 

Kokoonnuimme viime viikolla verkon välityksellä eri puolilta Suomea työelämäpalveluiden kollegoiden sekä AMKElaisten kanssa tilannekatsaukseen. Tilanne näyttäytyy kaikille hyvin samanlaiselta ja yhteistä oli myös tahtotilamme. Olemme uuden edessä, mutta viestimme työelämään on, että ammatillinen koulutus, palvelumme ja me ihmiset täällä teemme töitä työelämää varten. 

On sitten kyse henkilöstön osaamisen kehittämisestä lomautusaikana, työttömien työnhakijoiden kouluttamisesta, koulutus- tai oppisopimukseen liittyvistä pohdinnoista tai että esimiehet tai työyhteisöt kaipaavat koulutusta tässä muuttuneessa tilanteessa. 
Me työelämäpalveluissa autamme. 

Kirjoittaja

Elina Oinaanoja
työelämäpalvelupäällikkö, Hyria koulutus

Oinaanoja Elina