Myös koronakeväänä ammattiin valmistuvat ovat juhlansa ansainneet

14.04.2020


Koronaviruksen lonkerot ulottuvat aivan kaikkialle, myös kevään valmistumisjuhliin. Mediassa on spekuloitu ylioppilasjuhlien kohtaloa, ammattiin valmistuvien juhlat ovat jääneet vähemmälle huomiolle. 

Valmistumisjuhlien järjestäminen kuuluu paikalliseen toimivaltaan, mutta tilanteen poikkeuksellisuuden vuoksi Kuntaliitto ja koulutuksen järjestäjät ovat valmistelleet asiaan liittyvää suositusta opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla. Opetusministeri Li Anderssonia on kiittäminen siitä, että työssä huomioitiin sekä ammattiin, että ylioppilaaksi valmistuvat.

Ammatillisen koulutuksen uudistuksen tultua voimaan vuonna 2018 on jokaiselle opiskelijalle laadittu henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma. Opiskelijat etenevät opinnoissaan omien tarpeidensa ja edellytystensä mukaisesti, jolloin tutkintojen suoritusajat vaihtelevat yksilöllisesti. Opiskelijoista 63 prosenttia on yli 20-vuotiaita.

Myös koulutukseen hakeutuminen on muuttunut. Jatkuvassa haussa koulutukseen voi hakeutua joustavasti ympäri vuoden juuri silloin kun henkilöllä on tarve kouluttautua. Tästä on tullut pääväylä ammatilliseen koulutukseen. Peruskoulun, kymppiluokan tai valmistavan koulutuksen päättäneille yhteishaku on edelleen ensisijainen hakutapa. 

Ammatillisesta koulutuksesta valmistuu opiskelijoita jokaisena arkipäivänä, koko vuoden aikana kaikkiaan lähes 80 000. Reformin myötä koulutuksen järjestäjät ovat uudistaneet myös valmistumisjuhlaperinteitään. Moni järjestää nykyisin yhden ison juhlan sijaan useammat valmistujaisjuhlat lukukauden aikana. 

Tänä keväänä kaikilla koulutuksen järjestäjillä juhlasuunnitelmat menevät koronatilanteen takia uusiksi. 14.4. julkaistussa suosituksessa kannustetaan epidemiatilanteen salliessa järjestämään virtuaalinen valmistujaistapahtuma toukokuun lopussa sekä yhteisöllinen juhlatapahtuma elokuun lopussa. 

On tärkeää, että myös poikkeustilanteessa valmistuvat saavat arvoisensa juhlat. Tavalla tai toisella.

Uutinen: Koulutuksen järjestäjien suositus valmistujais- ja ylioppilasjuhlista

Kirjoittaja

Satu Ågren
johtava asiantuntija, varatoimitusjohtaja, AMKE ry

Ågren Satu