Mitä on saavutettava teknologia?

02.07.2019

Joukossamme on erilaisia ihmisiä haasteineen ja toimintarajoituksineen. Yksi teknologian parhaista ominaisuuksista on mahdollisuus päästä sellaisen tiedon, toiminnan ja sisällön äärelle, joka ilman teknologiaa olisi mahdotonta. 

Saavutettavuus on yhdenvertaisuuden edistämistä. Verkkopalvelun saavutettavuus tarkoittaa sitä, että verkkosivut ja mobiilisovellukset ovat kaikkien käytettävissä mahdollisimman helposti ja ymmärrettävästi. Saavutettava palvelu on sellainen, jota kaikkien on mahdollista käyttää vammoista tai toimintarajoitteista huolimatta.

Laitteiden käyttöä voi helpottaa monilla hyödyllisillä helppokäyttötoiminnoilla. Esimerkiksi hiiren ja näppäimistön asetuksia voidaan muokata, jos käyttäjällä on haasteita hienomotoriikassa. Myös fonttien kokoa ja välistystä (kirjainten, sanojen ja rivien välit) voidaan muuttaa, jos käyttäjällä on hahmottamisen ongelmaa tai hän on heikkonäköinen

Erilaiset tavat oppia ja omaksua asioita ovat osa persoonallisuuttamme. Microsoft on kehittänyt vuosien ajan oppimistyökaluja, jotka auttavat oppimaan huomioiden erilaiset tavat oppia. 

Oppimistyökalut on suunniteltu helpottamaan lukemista ja kirjoittamista. Esimerkiksi syventävä lukuohjelma sisältää erilaisia työkaluja tekstin muuntamiseen. Työkalujen avulla voidaan mm. suurentaa tekstin välistystä, muuttaa taustaväriä, asettaa lukuviivain ja rivin kohdistus, tavuttaa sanat, tuoda esille eri sanaluokkien sanat ja saada koko teksti ääneen luettuna. Uusimpana ominaisuutena löytyy kuvatuki tekstille. Nämä oppimistyökalut ovat maksutta saatavilla Wordissa, OneNotessa, Outlookissa, Teamsissa ja Edgessä (selain).

Video

Webinaaritallenne aiheesta ’Miten helpottaa oppimista Windows 10 helppokäyttötoimintojen ja oppimistyökalun avulla?’

Lisätietoja: marianna.halonen@microsoft.com

Kirjoittaja

Marianna Halonen
koulutusalan ohjelmapäällikkö , Microsoft

Halonen Marianna