Menestyvä Suomi tarvitsee ammattiosaajia

11.04.2024

Kirvesmies, lähihoitaja, metsuri ja kokki. Meille kaikille tuttuja ammattinimikkeitä, joita valmistuu ammatillisesta koulutuksesta. 

Vuoden aikana ammatillisia tutkintoja suoritetaan Suomessa lähes 70.000 ja niitä tekevät niin oppivelvolliset kuin aikuiset. Valtakunnalliset opiskelijamäärät ammatillisessa koulutuksessa ovat vuosittain 330.000 opiskelijaa.  Luvut ovat suuria ja ne osoittavat ammatillisen koulutuksen tarpeen sekä laajuuden. 

Ammatillisen koulutuksen saatavuus on valtakunnallisesti hyvä ja sen erityisenä vahvuutena on työelämälähtöisyys. Yhteistyö työnantajien kanssa on joka päiväistä ja yhteisenä tavoitteena on varmistaa työvoiman osaaminen ja saatavuus. Myös yhteistä ennakointityötä tehdään. Oppisopimuskoulutus on uudistunut ja se on ollut hyvä vaihtoehto ratkaisemaan työnantajien rekrytointitarpeita ja nykyisen henkilöstön osaamisvajeita.  Uuden tiedon sekä teknologian kehittymisen vauhti on nopeaa ja se näkyy jatkuvan oppimisen koulutusten kysynnässä. 

Ammatillista koulutusta ollaan uudistamassa Vahva ja välittävä Suomi -hallitusohjelman mukaisesti laajalla kehittämishankkeella. Erityisenä painopisteenä on parantaa ammatillisen koulutuksen vaikuttavuutta eli työllistymistä sekä jatko-opintoihin sijoittumista. Uudistusten yhteydessä on varmistettava riittävät resurssit ammatillisen koulutuksen järjestämiseen ja pidettävä koulutuslupaukset. Menestyvä Suomi tarvitsee ammattiosaajia.
 

Kirjoittaja

Pasi Artikainen
kuntayhtymän johtaja, rehtori, Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu

Artikainen Pasi