Kilpailutoiminta voimavarana

14.12.2017


Innostus valtaa mieleni ja heittäydyn virran vietäväksi. Soitan ystävälle, kerron mitä suurta näen edessäni. Löydän uusia ihmisiä. He ymmärtävät, mistä on kyse ja syttyvät mukaan. He näkevät mahdollisuuden, mitä voimmekaan tehdä yhdessä? Löytyy kipinä, joka leimahtaa tuleen. Aikamme hehkutettuamme löydämme uusia ja jälleen uusia henkilöitä, jotka ymmärtävät, että tämähän on upea juttu. Liekki voimistuu ja tavoitteemme tulee näkyväksi. Herätämme tunteita, puoleen jos toiseenkin. Herää myös kiinnostus siihen, mitä on tekeillä. Löydämme kannustavia kollegoita, yhteistyökumppaneita, -yrityksiä, asiantuntijoita. Kokoamme ryhmän, jota sitoo yhteinen tavoite - kondiittorilajin nuorten maailmanmestaruuskilpailut Abu Dhabissa, ja kilpailijaksi Taitaja-kilpailun voittanut Emeliina Papinniemi.

Alkuhuuman jälkeen kohtaa todellisuus. Jäsentelemme, mitä olemmekaan tekemässä. Mikä on suuntamme ja toiminnan tarkoitus? Saamme lopulliset kilpailutehtävät. Keskustelut kansainvälisellä kilpailufoorumilla kiihtyvät, eikä aikaa ole hukattavaksi. Teemme suunnitelmia ja lähetämme ensimmäiset kisatavarat kohti Abu Dhabia. Pysähdymme keskustelemaan kilpailijan kanssa. Hän ei olekaan saanut valmennuksesta sitä mitä toivoi.

Mieleni valtaa epätoivo. Luulin tehneeni hyvää työtä. Ajatukseni harhailevat ja kilpailija tulee keskiöön. Kysymme, ”mitä sinulle kuuluu?” Mietimme yhdessä, miten etenemme nyt. 

On raivattava esteitä, löydettävä ongelmiin ratkaisuja ja keskityttävä olennaiseen. Vahvistamme suunnan ja katsomme kohti päämäärää. Toteamme yhdessä, että olemme voittajia. Kävi kuinka kävi, prosessi on tärkein.

Tavoite kirkastuu ja todellinen suunta löytyy. Luomme yhdessä turvallisen, luotettavan, rehellisen ja iloisen ilmapiirin, joka mahdollistaa työn tekemisen. Tiimimme jäsenet ovat löytäneet roolinsa ja sitoutuneet niihin. Taustallamme toimivat myös sitoutuneet oppilaitokset sekä yhteistyökumppanit, joihin voimme luottaa. Meidän ei tarvitse enää keskustella perusasioista eikä tinkiä mistään, mikä estäisi meitä voittamasta tätä peliä.

Tulee kilpailu. Huomaamme yhdessä, että tämä matka on ollut suuri oppimisen opintopolku. Missään muussa oppimisen tilanteessa en ole nähnyt tällaista. Maailmanlaajuinen verkostotapahtuma, jota leimaa yhdessä tekeminen. Tilanne, jossa kohtaavat alan nuoret huippuosaajat ja jossa luodaan maailmanlaajuisia kontakteja. Kilpailijat, ekspertit, valmentajat, yhteistyökumppanit sekä heidän lähiverkostonsa. Lajissamme oli mahdollista solmia verkostoja yhdellä kertaa 27 eri maahan. Mahdollisuudet ovat nyt avoinna uudelle maailmalle! Miten haluammekaan hyödyntää tämän tilaisuuden tulevaisuudessa?

Olemme tehneet kukin tehtävämme. Jään miettimään, miten käy kilpailutoiminnan näinä aikoina. Miten nähdään tämän toiminnan arvo ja vaikuttavuus? Olimme tiimi, ja kokemuksemme tästä matkasta ei voi olla vaikuttamatta tulevaisuuteen. Opimme paljon kuten kaikki, jotka olivat mukana tällä matkalla. Kilpailija tuli keskiöön, sitoi kaiken oppimansa yhteen ja voitti kultaa - maailmanmestaruuden. Tämä oli matka kultajuhlaan! 

Kirjoittaja

Markku Vengasaho
lehtori, kondiittorilajin lajipäällikkö, Saimaan ammattiopisto Sampo

Vengasaho Markku

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi