Kilpailutoiminnalla lisää laatua, vetovoimaa ja yhteistyötä

26.05.2023

Tämä kevät on ollut ammatillisen huippuosaamisen juhlaa! Maaliskuussa Suomen maajoukkue matkasi Ranskaan Abilympics-kilpailuihin ja toi tullessaan historiallisen mitalisaaliin. Toukokuussa järjestettiin omat SM-kisamme Espoon Metro Areenalla. Espoon kilpailuihin osallistui noin 370 ammatillisen koulutuksen opiskelijaa yhteensä 47 lajissa, joista viisi oli erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille tarkoitettuja TaitajaPLUS-lajeja. 

Taitaja-kilpailujen keskiössä ovat omien alojensa parhaat osaajat, jotka pääsevät näyttämään taitojaan toisilleen, ammatillisen koulutuksen järjestäjille, työnantajille, medialle ja suurelle yleisölle. Heillä on tilaisuus saada ainutlaatuisia kokemuksia, joista on iloa läpi elämän. Tapahtuma toimii myös ammatillisen koulutuksen kaikkien sidosryhmien kohtaamispaikkana.

Kilpailutoiminnalla on monia muitakin tehtäviä. Se parantaa opetuksen laatua osallistuvissa oppilaitoksissa ja määrittää huippuosaamisen tason koko ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkossa. Kilpailulajien kehittämisessä on edelleen potentiaalia lajien yhteisten teemojen osalta. Kestävä kehitys, työturvallisuus ja yrittäjyys ovat läpileikkaavina kaikissa lajeissa. Jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä näiden teemojen merkitys korostuu ja esimerkiksi yrittäjyyteen kuuluvaa yllätyksellisyyttä tulisi huomioida kilpailutehtävissä nykyistä enemmän.    

Vetovoiman lisääminen on ammatillisen koulutuksen toimijoiden yhteinen intressi ja olikin hienoa huomata, että tämänvuotisista kilpailuista saimme useita mediaosumia - vieläpä varsin myönteisiä. Varsinkin nyt hallitusneuvottelujen käydessä kuumana, on erityisen tärkeää viedä päättäjille ammatillisen koulutuksen toimijakentän yhteistä viestiä.

Ilman kaikkien sidosryhmien vahvaa panosta kilpailujen järjestäminen ei olisi mahdollista. Eri lajien toteutuksessa on mukana lukuisa joukko työelämän edustajia monenlaisissa rooleissa. Työelämälle entistä tiiviimpi yhteistyö ammatillisten oppilaitosten kanssa on elinehto, kun osaajapulasta kertovat jo kaikenkokoiset yritykset ja monille se on suorastaan kasvun este. 

Suurin osa Suomen yrityksistä on pieniä mikroyrityksiä, eikä kaikilla ole samanlaisia resursseja toimia kilpailujen kumppanina. Kilpailutoiminnassa on kuitenkin useita vaihtoehtoisia yhteistyömahdollisuuksia ja mukaan voi tulla pienilläkin panostuksilla vaikkapa oman alueensa yrittäjäyhdistyksen tai muun järjestötoimijan kautta. 

Taitaja-kapula siirtyi Kuopioon, jossa kisat järjestetään 20.-23.5.2024. Tapahtumaa rakennetaan jo täysillä ja Taitaja 2024 - Taitaja 2024 -tapahtumasivusto täydentyy koko ajan. Ota se siis seurantaan, samoin kuin sosiaalisen median aihetunniste #YlpeästiAmmattilainen. 

Suomen Yrittäjien koulutusasioiden asiantuntija, Skills Finland ry:n puheenjohtaja, Marja Vartiainen työn ulkopuolella: Käyn musiikkitapahtumissa ja tapaan ystäviäni eri puolilla Suomea :)

Kirjoittaja

Marja Vartiainen
koulutusasioiden asiantuntija, Suomen Yrittäjät

Vartiainen Marja