Kansainvälisyys on voimavara

15.06.2022

Koronapandemian taituttua tapaamme taas kasvokkain ja huomaamme toisen ihmisen kohtaamisen tärkeyden. Kohtaamisen tärkeys ei rajoitu vain lähipiiriimme, ystäviimme ja työkavereihimme. Kohtaaminen on olennainen osa myös kansainvälisyyttä. Koronan aikana liikkuvuus oli keskeytyneenä. Hankkeet olivat käynnissä, mutta niiden eteneminen oli merkittävästi vaikeampaa, kun toimijat eivät voineet tavata kasvokkain. Mikä ilo onkaan ollut tavata nyt kollegoja eri puolilta Eurooppaa ja saada merkittävästi vahvemmalla panoksella hankkeita eteenpäin!

Liikkuvuus, niin opiskelijoiden kuin henkilökunnan osalta, on lähtenyt pikkuhiljaa taas käynnistymään. Nyt voidaan puhua uudelleen käynnistämisestä, sillä niin paljon menetettiin viimeisen kahden vuoden aikana. Yksi opiskelijasukupolvi lähestulkoon kadotti mahdollisuuden opiskelijavaihtoon. Kannustan meitä oppilaitosjohdossa toimivia tukemaan määrätietoisesti opiskelijavaihdon volyymin palauttamista lähivuosina. Erasmus-rahoitus tulee kasvamaan merkittävästi tällä kaudella. Koronan takia joudumme lähtemään melkoiselta takamatkalta, joten paljon työtä on tehtävänä. Opiskelijaliikkuvuuteen on tullut uusia työkaluja, hyödyntäkäämme niitä.

Korona, globaalit toimitusongelmat ja viimeisimpänä Venäjän hyökkäys Ukrainaan osoittavat kirkkaasti kuinka keskinäisriippuvaisia olemme. Ilman toimivia suhteita valtioiden, yritysten ja ihmisten kesken emme pärjää. Suuret maailmanlaajuiset haasteet kuten ilmastonmuutoksen torjuminen ovat näytön paikka globaalille yhteistyölle. Meidän opiskelijoillemme ja ammattiin valmistuville kansainvälisyys tarjoaa vahvan valtin työmarkkinoilla: osaamista, rohkeutta ja ymmärrystä. 

Vuosia sitten opiskelija- ja henkilökuntaliikkuvuuden tai kv-hankkeissa toimimisen koettiin oleva kirsikka kakun päällä. Se oli ikään kuin palkkio muussa yhteydessä tehdystä hyvästä työstä. Onneksi maailma on muuttunut, ja nykyään kansainvälisyys on oppilaitoksen ruisleipää; arkinen osa aivan tavallista toimintaa, ilman hehkutusta, ilman gloriaa. 

Sataedu koulutuskuntayhtymän johtaja, AMKEn kansainvälisen toiminnan verkoston puheenjohtaja Matti Isokallio työn ulkopuolella: Olen aktiivinen metsässä viihtyjä, oli kyseessä sitten metsänhoito, metsästys tai ulkoilu lähialueiden vaellusreiteillä.

Kirjoittaja

Matti Isokallio
Koulutuskuntayhtymän johtaja, Sataedu, AMKEn kansainvälisen toiminnan verkoston puheenjohtaja

Isokallio Matti