Juhlapuhe ammatillisen tutkinnon suorittaneille

31.05.2019


Hyvät ammattiin valmistuvat, läheiset sekä opettajat. On aika juhlia yhteisen työnne tulosta, ammatillista tutkintoa. Nautitaan tästä hetkestä.

Talvella edesmenneen mäkihyppääjän Matti Nykäsen legendaarinen lausahdus oli: Elämä on ihmisen parasta aikaa. Lisäisin tähän vastaansanomattomaan totuuteen, että elämässä opiskelu on usein ikimuistoista aikaa. 

Valmistuin ensimmäiseen ammattiini nuoriso-ohjaajaksi vuonna 1986. Rehtori kysyi, olenko nauttinut yhdessäolosta opiskelijakavereiden kanssa ja yhdessä tekemisestä. Oivalsin, että yhtä tärkeää kuin opiskelu on se kaikki muu, mikä opiskeluaikaan liittyy. Toivon, että voitte muistella tätä jaksoa elämässänne iloiten ja että teille on jäänyt koko elämän säilyviä ystäviä ja muistoja matkaanne. 

Tutkinnon suoritettuanne olette liittyneet pitkään ammatillisen koulutuksen historialliseen ketjuun, joka ulottuu Suomessa noin 500 vuotta taaksepäin. Ammattiosaaminen onkin keskeinen lenkki, kun on rakennettu Suomea.

Suhtautukaa ylpeästi omaan tekemiseenne ja kehittäkää jatkuvasti osaamistanne. Osaamisvaatimukset ja työelämä muuttuvat jatkuvasti. Vaade jatkuvasta uuden oppimisesta saattaa joskus tuntua ahdistavalta. 

Nykyisin työ on vaihtelevampaa kuin aiemmin. Sanotaankin, että ihminen saa tai joutuu työuransa aikana oppimaan lähes 10 ammattia. Tämä tarkoittaa sitä, että myös ammatti, johon nyt valmistutte, muuttuu todennäköisesti työuranne kuluessa niin oleellisesti, että voidaan sen sanoa olevan uusi ammatti. Ottakaa muutos mahdollisuutena. Elämä on laiffii, kuten Matti olisi sanonut.

Ammatillinen koulutus mahdollistaa teille monia polkuja kehittää itseänne ammatillisesta perustutkinnosta erikoisammattitutkintoon ja oman alanne mestariksi.

Ammatillinen koulutus tarjoaa teille myös väylän korkea-asteen opintoihin ammattikorkeakouluun ja yliopistoon. Toivon, että monilla teistä on intoa hyödyntää tätä vaihtoehtoa. Työelämä tarvitsee osaajia, joilla on sekä ammatin käytännön osaaminen että taitoa hyödyntää tutkimusta ammatissaan. Muistakaa kuitenkin, että teettepä mitä hyvänsä valintoja elämässänne ja työuralla, kaikki valinnat ovat yhtä arvokkaita, kun ne lähtevät omasta halustanne toteuttaa unelmianne. Toivon, että olette valmiita siirtämään osaamistanne ja tukemaan tulevia osaajia omien ammattiunelmiensa toteuttamisessa toimimalla esimerkiksi työpaikkaohjaajina. 

Olemme onnellisia siitä, että tutkinnon suorittamalla osallistutte yhteiskuntamme kehittämiseen. Olemme onnellisia myös siitä, että tarjoatte meille kaikille mahdollisuuden juhlaan. 

Lopuksi haluan lämpimästi onnitella teitä valmistuvia, läheisiänne, opettajia ja muuta oppilaitoksenne henkilöstöä, jotka ovat kulkeneet kanssanne tämän matkan. On aika nauttia tulevasta kesästä, saavutetusta osaamisesta ja osaamisen mukanaan tuomasta vapaudesta.

Kirjoittaja

Veli-Matti Lamppu
Toimitusjohtaja, AMKE ry / AMKE Oy

Lamppu Veli-Matti