Innostusta ja motivaatiota opiskelijoille

08.04.2016

Innostusta ja motivaatiota kaikille opiskelijoille. Näin AMKEn varapuheenjohtaja Anssi Tuominen määritteli ydintehtäväämme yhteistyöfoorumin lopuksi. Hyvä tyyppi saa työpaikan, jos asenne on oikea. Tähän on koulutuksessa paneuduttava entistä enemmän. Ammatissa toimiminen on enemmän kuin teknistä tekemistä. Se on tahtoa ratkaista ongelmia, oppia uutta ja tehdä työnsä hyvin.

Kevään yhteishaussa 37% hakijoista asetti ensisijaiseksi tavoitteeksi oppisopimuskoulutuksen. Tämä kertoo nuorten vahvasta halusta oppia käytännöllisesti. Ensi viikolla odotamme esitystä koulutussopimuksesta, joka toivottavasti tarjoaa oppisopimusta kevyemmän version nykyistä suunnitelmallisempiin työpaikkaopintoihin. Suomen yrittäjien mukaan tuhannet yritykset voisivat ottaa oppisopimusopiskelijan, jos se ei olisi niin kallista.

Rahoituksen vähentyessä ammatilliseen koulutukseen on etsittävä uusia ratkaisuja yhdistämällä opiskelua oppilaitoksessa ja työpaikoilla. Opetuksesta leikkaaminen on tuhon tie, mutta opetuksen voisi keskittää entistä selkeämmin ensimmäiseen opintovuoteen. Samalla opiskelijat pääsevät työelämän makuun tekemällä täysiä työviikkoja alusta alkaen.

Vuoden tai puolitoista vuotta kestävä ammattikoulu yhdistettynä koulutus- tai oppisopimukseen mahdollistaa koulutuksen tarjoamisen nuorille myös pienemmillä paikkakunnilla. Viennin kannalta tärkeitä yrityksiä ja työpaikkoja löytyy myös pieniltä paikkakunnilta. Elinkeinoelämä ja työpaikat eivät hetkeen keskity vain suurkaupunkeihin. Äänekosken tehdashanke logistisine ketjuineen on siitä hyvä esimerkki.

Ammatillinen koulutus tarvitsee joustavuutta, jotta voimme paremmin palvella sisällöllisesti ja määrällisesti erilaistuvia tarpeita maan eri osissa.

Koulutustehtävämme on sirpaloitunut 360 tutkintoon, joiden joukosta erottuvat päätuotteemme. Suorittajamäärältään suurimmat tutkinnot ovat myös yhteishaussa suosituimpia: lähihoitaja, autoasentaja, rakentaja ja sähköasentaja olivat tänäkin keväänä suosituimpien tutkintojen joukossa. Yleisimpien 10-20 tutkinnon tarjonta onkin peruskoulun tai lukion kaltainen peruspalvelu. Niiden rinnalla koulutamme paljon erikoistunutta osaamista. Tämä luo tilauksen myös erikoistuneille oppilaitoksille. 

Kirjoittaja

Petri Lempinen
Toimitusjohtaja AMKE ry

Lempinen Petri