Ammattiin opitaan työpaikalla

23.03.2015

Työpaikalla oppiminen on arkea 150 00 ammattikoululaiselle ja 50 000 oppisopimusopiskelijalle. Ammattikouluissa kolmen vuoden opintoihin kuuluu viisi kuukautta työssäoppimisjaksoja, jotka päättyvät ammattiosaamisen näyttöön eli työkokeeseen.

Käytännön jaksojen tavoitteena on harjaantua tutkinnossa vaadittaviin työtehtäviin. Näytössä opiskelija osoittaa käytännössä ammattitaitonsa. Suorituksen arvioi työpaikalla työnjohtaja tai samaa työtä tekevä ammattihenkilö, joiden lisäksi arvosteluun osallistuvat myös opettaja ja opiskelija itse. Ammatillinen koulutus on siis hyvin lähellä työelämää jo nyt.

Oppimisen ja opiskelijan arvioinnin siirtäminen työpaikoille on motivoinut opiskelijoita ja näkyy ammatillisen koulutuksen suosion kasvussa. Toinen suosion tae on ollut jatko-opintokelpoisuus. Joka kolmasosa ammattikorkeakoulujen hakijoista tulee ammattikouluista.

Oppimista työpaikoilla voidaan lisätä entisestään, mutta viimeisen opiskeluvuoden siirtäminen yrityksiin edellyttäisi 40 000 työpaikan löytämistä opiskelijoille. Tämä on käytännön este ns. 2+1 mallin toteuttamiselle kautta linjan.

Kirjoitus on julkaistu sanomalehti Suomenmaan mielipidepalstalla 18.3.2015.

Kirjoittaja

Petri Lempinen
Toimitusjohtaja AMKE ry

Lempinen Petri