Ammatillisella koulutuksella on tärkeä tehtävä Ukrainan pakolaisten tukemisessa

27.02.2022

Suomen hallitus valmistautuu tuhansien ukrainalaisten pakolaisten vastaanottamiseen. Näiden ihmisten mielen täyttää pelko, ahdistus ja epävarmuus tulevaisuudesta. Ensivaiheessa he tarvitsevat turvaa, tukea ja myötäelämistä. Pian tärkeää on myös mielekäs tekeminen, joka luo uskoa tulevaan. Kaikessa tässä ammatillisella koulutuksella on vahvaa osaamista.

Ammatillisella koulutuksella on ollut jo lähes viidenkymmen vuoden ajan keskeinen tehtävä pakolaisen kotouttamisessa. Ukrainasta tulevien osalta kotoutuminen tarkoittaa erityisesti osallisuuden vahvistamista siten, että heillä on mahdollisuus terveyteen, koulutukseen, työhön, toimeentuloon, asuntoon ja yhteisöllisyyteen. On myös erittäin tärkeää vahvistaa näiden ihmisten uskoa ja mahdollisuuksia Ukrainan jälleenrakentamiseen, sillä se hetki tulee vielä. 

Suomeen tulevat pakolaiset ovat kaiken ikäisiä lapsista vanhuksiin. Mahdollisuus koulutukseen tulee olemaan keskeistä suurelle osalle heistä. Tilanne haastaa koko koulutusjärjestelmän esiopetuksesta korkeakoulutukseen. Ammatillisen koulutuksen rooli on erityisesti nuorten ja aikuisten pakolaisten kotoutumisen tukeminen ja osaamisen vahvistaminen.  

Kun Suomeen tulevien pakolaisten asuminen ja perustarpeet on varmistettu, tulee mahdollisimman nopeasti hyödyntää ammatillisen koulutuksen osaamista. Sosiaali-, terveys- ja työvoimaviranomaiset tulevat tarvitsemaan apua. Tähän ammatillinen koulutus tarjoaa moniammatillisen verkostonsa tukea. 

Keskeinen osa kotoutumista on arjessa toimimiseen liittyvä ohjaus ja neuvonta. Tärkeää on saada ihmisille elämään mielekkyyttä ja sitä tuo mahdollisuus ammattiosaamisen kehittämiseen. Monet pakolaisista tulevat tarvitsemaan erityistä tukea selvitäkseen arjesta tai koulutuksesta. Tähän tukeen ammatillisella koulutuksella on vankkaa osaamista ja maan kattava verkosto. 

Työ rakentaa uskoa huomiseen. Ammatillisen koulutuksen koko maan kattava järjestäjäverkko toimii siltana työelämään. Erityisesti maataloudessa on erinomaisia kokemuksia ukrainalaista työntekijöistä. Suomeen tulevien pakolaisten rooli ja tehtävä ei ole kuitenkaan työvoimapulamme ratkaisu. Mahdollisuus työhön tulee olla solidaarisuuden osoitus, joka pitkällä aikavälillä vahvistaa omaakin maatamme.

Ammatillinen koulutus on monikulttuurista. Tärkeä periaate on tasa-arvo ja toistensa kunnioittaminen. Ammattikoulutus rakentaa rauhaa.

Kirjoittaja

Veli-Matti Lamppu
Toimitusjohtaja, AMKE ry / AMKE Oy

Lamppu Veli-Matti