Ammatillinen koulutus on kansallisen ylpeyden aihe

14.10.2019


Viime viikolla työllisyys- ja sosiaaliasioista, osaamisesta ja työvoiman liikkuvuudesta vastaava komissaari Marianne Thyssen julkaisi Turun Sanomissa mielipidekirjoituksen, jossa hän korostaa ammatillisen koulutuksen roolia kaikenikäisille. Suomessa tämä on arkipäivää toisin kuin suurimmassa osassa Eurooppaa.

Suomen ammatillinen koulutus palvelee aidosti niin ensimmäistä ammattiaan etsivää nuorta, aikuista uranvaihtajaa, aloittavaa yrittäjää kuin suuria työnantajiakin. Viime vuonna ammatillisessa koulutuksessa opiskeli 322 300 opiskelijaa. Tämä tarkoittaa, että lähes joka kymmenes suomalainen työikäinen 15-64-vuotias opiskelee ammatillisessa koulutuksessa. Suosion taustalla on koulutusmuodon monipuolisuus, niin tutkintojen tarjonnan kuin suorittamismuotojen osalta.  Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskus CEDEFOP kehuu suomalaista järjestelmää erityisesti joustavuudestaan.

Ammatillisella koulutuksella on monta eri tehtävää. Uusien ammattilaisten kouluttamisen lisäksi osaamisen kehittäminen sekä yritysten liiketoiminnan edistäminen. Ammatillisella koulutuksella on myös vahva sosiaalinen tehtävä yhteiskunnassa. Koulutustakuulla taataan jokaiselle perusasteen päättävälle opiskelupaikka, työvoimakoulutuksella vähennetään työttömyyttä ja vankilakoulutuksella mahdollistetaan monelle uusi alku. 

Kaikkialla ympärillämme voimme huomata ammattilaisten käden jäljen. Yhteiskunta ei voi toimi ilman ammatillista koulutusta. Juhlistakaamme Euroopan ammattitaitoviikkoa sen mukaisesti.

OKM: Ammattiaitoviikon tapahtumat 

VETWeekin blogisarjassa julkaisemme blogeja, jotka tuovat esiin ammatillisen koulutuksen kansainvälisyyttä. Tällä viikolla luvassa: