Riita opettajien ja ohjaajien työnjaosta

19.09.2017

OAJ on ilmaissut kärkkäästi huolensa ammatillisen koulutuksen ”alennysmyyntiratkaisusta” viitaten Hyriassa ja Koulutuskeskus Salpauksessa käytössä olevaan toimintamalliin, jossa ohjaajien roolia on kasvatettu opetushenkilöstön vähenemisen myötä. OAJ:n mukaan ammatillisten opettajien korvaaminen ohjaajilla romahduttaa oppimisen ja osaamisen laadun. 

- OAJ ei jää toimettomana katsomaan, kun ammattitaitoisilta opettajilta viedään työ ja siirretään selvästi opettajalle kuuluvia tehtäviä muille ammattiryhmille, jyrähtää OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Hyväksi todettu malli

Hyriassa ollaan pöyristyneitä OAJ:n puheista.

- On ollut ikävä seurata keskustelua, jossa ammatillisten ohjaajien osaamista vähätellään. Emme laske koulutuksen laatua, vaan nostamme sitä, Hyriasta vastataan.

Hyrian mukaan malli ei ole suinkaan uusi, vaan ollut Hyriassa ja muilla koulutuksen järjestäjillä käytössä jo useita vuosia. Mallissa opettajan rooli on olla tiimin pedagoginen asiantuntija, ammatillinen ohjaaja taas tuo oman käytännön kokemuksensa alalta.

- Kummankin työ on arvokasta ja hyödyttää opiskelijaa, vaikka heidän osaamisensa painotukset ovatkin erilaiset. Kokemus on osoittanut, että tämä malli toimii myös käytännössä ja se on saanut kiitosta opiskelijoilta, heidän huoltajiltaan, opettajilta sekä elinkeinoelämältä.

Hyria painottaa, että nyt jos koskaan tarvitaan uudenlaista tekemistä ja kokeilevaa kulttuuria.

- Nyt ei ole oikea aika pitää jääräpäisesti kiinni saavutetuista eduista ja vanhoista ajatusmalleista. Tämä ei palvele ainakaan opiskelijan etua. Ammatillisen koulutuksen on omaksuttava vallankumouksellinen uusi arvomaailma: opiskelijat opiskelevat itseään ja tulevaisuutta, eivät opettajia tai oppilaitosta varten.

Nyt tarvitaan yhteistyötä, eikä pakan sekoittamista

Sivistystyönantajat muistuttavat myös, että ammatillisten ohjaajien käyttäminen opettajien rinnalla on tälläkin hetkellä yleinen ja toimiva tapa, eikä nyt kaivata eripuraa vaan yhteiseen hiileen puhaltamista.

- Yhteistyön merkitys muutosvaiheessa eri toimijoiden kesken on erittäin tärkeää. Ammatillisen koulutuksen muutoksessa ja toimintamallien kehittämisessä tarvitaan yhteistyötä, ei eripuraa.

Sivistystyönantajien mukaan Osaavat opettajat ja heidän pedagoginen osaaminen sekä sen rinnalla toimivat ammatilliset ohjaajat ovat myös tulevaisuuden ammatillisessa koulutuksessa laadukkaan koulutuksen tae.

OAJ tyrmää ammatillisten opettajien korvaamisen ohjaajilla

Hyria: Emme laske koulutuksen laatua, vaan nostamme sitä

Sivistystyönantajat: Ammatillisessa koulutuksessa oppimista tukee opettajan ja ohjaajan yhteistyö