AMKEn kuntavaaliviestit 2017

09.11.2016

Minkälaisia päättäjiä ammatillinen koulutus tarvitsee?

Päättäjien on ymmärrettävä koulutuksen merkitys osana kunnan elinkeinopolitiikkaa

Uusi aika vaatii uutta osaamista. Yritykset tarvitsevat osaajia ja työllistyminen edellyttää ammattitaitoa. Yritysten rekrytointitarpeista puolet kohdistuu ammattikoulutettuun henkilöstöön. Tämän vuoksi ammatillinen koulutus on työkalu kunnalle elinvoiman edistämisessä ja se tukee yritysten kilpailukykyä.

Päättäjien on turvattava osaavan työvoiman saaminen panostamalla koulutukseen

Suomen suurimpiin ongelmiin kuuluvat pitkäaikaistyöttömyys ja työmarkkinoiden kysynnän ja tarjonnan kohtaamattomuus. Kumpikaan ei ratkea ilman osaamiseen panostamista.

Päättäjien on varmistettava, että kunnan jokainen nuori saa opiskelupaikan peruskoulun jälkeen

Ammatillinen koulutus vastaa, että jokaiselle löytyy yhteiskunnassa paikka. Ammattitaito ei yksin riitä vaan koulutus valmistaa yhteiskuntakelpoisia kansalaisia. Koulutuksen järjestäjä tekee työtään yhdessä kunnan peruspalveluiden ja työhallinnon kanssa. Vastuun kantaminen on mahdollista, kun koulutuksen resurssit on pitkäjänteisesti turvattu.

Päättäjien on varmistettava resurssit myös maahanmuuttajien kotoutumiseen ja koulutukseen

Suomeen viime vuosina muuttaneiden ihmisten kouluttaminen ja kotouttaminen yhteiskuntaan on kansallinen tehtävä, jossa kunnan kumppanina ammatillinen koulutus on merkittävä toimija.

Päättäjien on tuettava ammatillisen koulutuksen uudistumista omistajina ja rahoittajina

Ammatillisen koulutuksen vetovoiman ylläpitäminen vaatii rohkeutta ja uskallusta irtautua nykyisistä rakenteista. Mikäli ammatillinen koulutus ei uudistu, se menettää merkityksensä. Ammatillisella koulutuksella on työvälineet, joilla tulevaisuus tehdään todeksi.


AMKEn kuntavaaliviestit 2017