Ammatillisen koulutuksen reformi mahdollistaa työelämälähtöisemmän koulutuksen ja oppimisen

21.09.2017

Ammatillinen koulutus uudistuu vuodenvaihteessa. Uusi laki mahdollistaa nykyistä monipuolisemmat ja yksilöllisemmät oppimispolut sekä työelämälähtöisemmän koulutuksen ja oppimisen. Metsäteollisuus näkee reformissa positiivisia mahdollisuuksia vastata työelämän osaajatarpeisiin nykyistä ketterämmin.

Metsäteollisuus nousi jälleen Suomen viennin ykköseksi viime vuonna. Metsäteollisuus on investoinut viime aikoina merkittävästi Suomessa ja toisaalta alalta on eläköitymässä seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa neljännes työntekijöistä. Metsäteollisuus vastaa moniin megatrendeihin. Maailmanlaajuisesti etsitään yhä kestävämpiä ja ekologisempia vaihtoehtoja. Digitalisaatio nostaa pakkausten kysyntää, kun moni tavara liikkuu nettikaupoista kuluttajalle pahvilaatikossa. Investoinnit, metsäteollisuuden uudistuminen ja eläköityminen yhdessä kasvattavat osaajien tarvetta.

Perinteiset metsäteollisuuden tuotteet, kuten sellu, paperi, kartonki ja sahatavara ovat vientituotteista merkittäviä, mutta alalla kehitetään koko ajan myös uutta. Tiesitkö, että puukuidusta voi valmistaa vaatteita, puuperäisiä raaka-aineita voi käyttää elintarvikkeissa tai vaikkapa lääketieteessä solujen kasvualustana? Ala on monipuolinen ja innovatiivinen ja uramahdollisuudet moninaiset. Motivoituneille, osaaville ja uutta oppiville tekijöille on tilausta. Osaamistarpeissa korostuvat mm. työelämätaidot, asiakasymmärrys, työturvallisuus ja prosessien hallinta.

Metsäteollisuus ry on yhdessä muiden vientialojen (Kemianteollisuus ry, Teknologiateollisuus ry) kanssa kehittänyt aktiivisesti yhteistyötä alan oppilaitosten kanssa. Perustimme yhteistyössä Opetushallituksen alaisuuteen vientialojen koulutuksen kehittämisforumin, Amisfoorumin, kuluvan vuoden aikana.

Foorumi on yksi työkalu kehittää vientiteollisuuden alojen koulutusta yhä työelämälähtöisemmäksi ja tukea ammatillisen koulutuksen uudistusta. Vientiteollisuuden osaajatarpeet ja oppilaitosyhteistyö nostettiin näkyvästi esille myös AMKE:n kanssa järjestämässämme seminaarissa Osaajia vientiteollisuuteen 13.9. Tupa oli täynnä väkeä ja yhteinen asia, koulutuksen kehittäminen vastaamaan osuvammin ja ketterämmin työelämän tarpeisiin, kiinnosti ja innosti.

Yhteistyöllä haetaan ratkaisuja haasteisiin koskien tulevaisuuden osaamistarpeita, alan vetovoimaa sekä ammatillisen koulutuksen reformia. Oppilaitoksen rahoituksen kannalta on tulevaisuudessa entistä tärkeämpää, että opiskelijat valmistuvat ja työllistyvät. Koulutuksenjärjestäjillä ja työelämällä on tässä yhteinen intressi.

Metsäteollisuus on kehittänyt ja kehittää mielellään koulutusta yhdessä oppilaitosten kanssa. Ajankohtainen esimerkki koulutuksen kehittämisestä löytyy kuljettajakoulutuksen puolelta, kun olemme reformin hengessä kehittämässä yhteistyössä oppilaitoksien kanssa kuljettajakoulutukseen erilaisia työelämäpolkuja. Reformi mahdollistaa työssä oppimisen monipuoliset muodot ja rahoitus mahdollistaa myös osatutkintoihin panostamisen tulevaisuudessa. Työelämä muuttuu nopeastikin ja osatutkinnoilla voidaan päivittää joustavasti osaamista. Koulutusta kehittämällä, työssä oppimalla ja osatutkinnoilla voidaan vastata yhä nopeammin ja osuvammin työelämän tarpeisiin.

Osaaminen on Suomen talouden kasvun edellytys. Koulutuspaikkojen riittävyys ja alalle hakeutuminen on varmistettava, jotta alalle saadaan tarpeeksi osaavaa työvoimaa. Metsäteollisuudelle tärkeiden opinalojen säilyminen, vahvistuminen ja kehittäminen on välttämätöntä, jotta talouden kasvu ei jää osaajista kiinni.

OPH: Vientiteollisuuden koulutuksen kehittämiseen voimaa uudesta verkostosta

Kirjoittaja

Soile Koriseva
toiminnanjohtaja Elinkeinoelämän Oppilaitokset EOL ry

Koriseva Soile