Miten minusta tuli minä?

Miten minusta tuli minä – sarjassa esittelemme henkilöitä, joiden menestyksen polulta löytyy myös ammatillisen koulutuksen pysäkki.

Koulutus 

 • Tietotekniikan mekaanikko
 • Tietotekniikan insinööri
 • Ammatillisen opettajan pätevyys 
 • Automaatiotekniikan YAMK
 • Johtamisen erikoisammattitutkinto

Työura: 

 • Erilaisia kesätöitä
 • Atk-suunnittelija
 • Päätoiminen tuntiopettaja
 • Lehtori
 • Yksikön rehtori
 • Koulutusjohtaja

Motto:
Tekemistä ohjaavana ajatuksena on lainaus kiekkolegenda Wayne Gretzkyltä: "You miss 100% of the shots you don't take".


- Olen kokonaisvaltaisesti ammatillisen koulutuksen tuote, toteaa Sataedun koulutusjohtaja Tuomas Mäki-Ontto.

Tuomaksen opinnot ja jatko-opinnot ovat kulkeneet vaiheittain ammatillista väylää kulkien, jonka jälkeen ensimmäisestä vakituisesta työtehtävästä alkaen hän on toiminut samalla työnantajalla ammatillisen koulutuksen parissa. Oppilaitoksen nimi on vaihtunut matkalla pariin kertaan. 

Peruskoulussa kiinnosti historia ja tähän liittyvät jatko-opinnot, mutta lukioon meno jäi toteutumatta ruotsin kielen vuoksi. 

- Kun päädyin suuntaamaan ammatillisiin opintoihin niin ensimmäisenä ajatuksenani oli kokkiopinnot, mutta lopulta hakuvaiheessa paperille kirjoitinkin tietotekniikan opinnot sähköalalla. Jälkeenpäin ajatellen valintani ovat olleet minulle oikeita, Tuomas pohtii.

Tuomas valmistui ammattikorkeakoulusta tietotekniikan opiskelijan näkökulmasta pahimpana mahdollisena hetkenä keskelle 2000-luvun it-lamaa ja työn löytyminen oli kiven takana. 

Yliopiston ja työvoimatoimiston räätälöimän jatkokoulutuksen kautta Tuomakselle avautui paikka silloiseen Pohjois-Satakunnan ammatti-instituuttiin atk-suunnittelijaksi.

- Osa työstä oli kouluttamista ja tällä tiellä ollaan edelleen. 

Tuomaksella on kokemusta ammatillisen koulutuksen erilaisista työtehtävistä tukipalveluista  opetukseen ja hallintoon.  

- Koen laajan kokemukseni tuovan melkoisesti lisäarvoa omaan osaamiseen tänä päivänä. 

Työssään Tuomas kertoo tapaavansa paljon ihmisiä.

- Erilaiset vuorovaikutustilanteet ovat ehdottomasti parhaita hetkiä arjessa. Valitettavan vähän jää vain hetkiä, jolloin pystyy pysähtymään ja käymään vapaamuotoista keskustelua opiskelijoiden ja opettajien kanssa. 

Tuomas kuuluu myös AMKEn digiverkostoon ja Saku ryn hallitukseen.

- Hyvät ja laadukkaat tapaamiset molemmissa ryhmissä innostavat kehittämään oman organisaation toimintaa. Verkostoituminen ja oppiminen Twitterin kautta on ollut yksi viime vuosien ahaa elämys!

Entä mitä jos nyt saisi palata siihen pisteeseen, jossa tuleva koulutuspolku oli vielä avoin?

- Tässä ajassa minua kiinnostavat erityisesti hyvinvointi ja teknologia eli todennäköisesti polkuni ohjautuisi samaan suuntaan mihin nyt olen edennyt. Jos koulutuspolkuni alkaisi alusta niin huolehtisin siitä, että osa opinnoistani tapahtuisi ulkomailla. Toisaalta alani voisi olla myös liikunta-alalla, mutta näitä tehtäviä olen pystynyt tekemään myös vapaa-ajalla kuten viimeiset 20-vuotta olen salibandyn parissa tehnyt. 

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi