Miten minusta tuli minä?

Miten minusta tuli minä – sarjassa esittelemme henkilöitä, joiden menestyksen polulta löytyy myös ammatillisen koulutuksen pysäkki.

Koulutus 

 • Ammatillinen koulutus / Rakennusmies
 • Rakennusinsinööri
 • Ammatillinen opettajakelpoisuus
 • Rehtorinkelpoisuus
 • Kasvatustieteen kandidaatti
 • Insinööri, Ylempi AMK

Työtehtävät 

 • Rakennusmies
 • Työnjohto
 • Suunnittelija
 • Opettaja
 • Koulutusjohtaja
 • Apulaisrehtori
 • Rehtori
 • Toimitusjohtaja

Peruskoulun jälkeen Eero Pentti halusi ehdottomasti ja mahdollisimman nopeasti ansiotyöhön tienaamaan omaa rahaa. Ammatilliset opinnot olivat tuolloin kaksivuotiset ja se oli suurin yksittäinen syy, miksi hän valitsi ammatillisen väylän. 

- Vaikka peruskoulun todistus olikin ihan kohtuullinen ja OPO patisteli lukioon, olin silti varma valinnastani ja hakeuduin Haukiputaan ammattikouluun rakennusmieslinjalle. Ammatti valikoitui sukulaisten ja vanhempien tuttavien perusteella rakennusalalle.

Ikää oli peruskoulun jälkeen 15, eikä tulevaisuus paljon huolettanut.

Ammatillisessa oppilaitoksessa

Ammatillisen oppilaitoksen opettajat olivat Eeron mukaan mukavia ja asiansa osaavia henkilöitä. Heidän esimerkkinsä sekä heidän kanssaan käytyjen keskustelujen avittamana selvisivät myös seuraavat askeleet opin tiellä. 

- Ymmärsin haluavani isona opettajaksi ammatilliseen koulutukseen. Päätin, että ammatillisten opintojen jälkeen hankin muutaman vuoden työkokemusta rakennuksilta, sitten Insinööriksi ja taas muutama vuosi niitä töitä ja sitten opettajan koulutukseen. Tämä polku oli kirkkaana mielessä jo ammatillisesta valmistuessani. 

Työuralla

- Jälkeenpäin katsottuna tuo polku toteutui aika hyvin, Eero toteaa.

Rakennusinsinööriopintoihin Ouluun ja myöhemmin opettajankoulutukseen Hämeenlinnaan Eero pääsi toisella yrittämällä. 

- Ensimmäisellä kerralla taisin mennä aika vähällä valmistautumisella ja toisella kertaa jo ihan tosissaan.

Opettajaopintojen jälkeen Eero pääsi Hämeenlinnaan ammatilliseen oppilaitokseen tuntiopettajaksi ja myöhemmin lehtoriksi. Kaipaus kotiseudulle oli kuitenkin sen verran kova, että Eero hakeutui opettajaksi samaan oppilaitokseen, jossa oli itse opiskellut rakennusmieheksi 15 vuotta aikaisemmin. 

- Samat opettajat olivat vielä silloin siellä töissä ja ottivat minut ”kaikesta huolimatta” sinne kollegaksi.

Oltuaan opettajana muutaman vuoden, oli vuorossa oppilaitoksen johtamistyö koulutusjohtajana Oulun seudun ammattiopistossa.

- Oli mielenkiintoista aloittaa johtamistehtävissä omassa työyhteisössä. Henkilöstö antoi minulle hyvin mahdollisuuden toimia johtotehtävissä ja opin heiltä erittäin paljon etenkin siinä johtamisen alkutaipaleella. 

Työnantajaa Eero Pentti vaihtoi viiden vuoden kulutta, kun hänet valittiin apulaisrehtoriksi Oulun Aikuiskoulutuskeskukseen. Kolme vuotta sitten polku vei rehtoriksi Pohjois-Suomen Koulutuskeskussäätiöön ja seuraavakin muutos on jo näköpiirissä.

- Tällä kertaa vaihtuu toimintaympäristö hieman enemmän, kun siirryn Rovala-Setlementtiin toiminnanjohtajaksi.

Työn ohessa

Kilpailutoimintaan osallistuminen on tuonut työtehtäviin hieman toivottua extraa. Taitajakisoihin Eero oli tutustunut Hämeenlinnassa ollessani ja OSAO:ssa hän rohkaisi opiskelijoita mukaan kisaamaan.

- Omien opiskelijoitteni paras saavutus on kultamitali 2002 Imatran kisoissa.

Helsingin kisoissa 2005 Eero toimi Experttinä kirvesmieslajissa.

- Kilpailutoiminnasta sain hyviä ystävyyssuhteita, joista osa on vieläkin voimissaan.

Työn ohessa Eero on ollut myös tekemässä ammattiosaamisen näyttöpilotteja ja näyttöaineistoja. Lisäksi vapaa-aikaan on aina kuulunut opiskelu. 

- Tällä hetkellä olen suorittamassa työn ohessa ylempää AMK-tutkintoa Lapin AMK:ssa, aiheena johtaminen. Toistaiseksi on opinahjoista vielä lukio käymättä, kutakuinkin muut asteet ja muodot on käyty. Ehkä senkin aika on vielä joskus, kenties lakkiaiset yhtä aikaa nuorimpien lasteni kanssa ;-)

Valintana ammatillinen koulutus

Jos Eero olisi nyt päättämässä peruskoulua ja valinnan edessä, olisi ammatillinen väylä ehdottomasti hänen valintansa.

- Kaikki ammatit ovat ihan yhtä hyviä ja arvokkaita, kyse on siitä mikä sopii henkilölle juuri siinä hetkessä. Luultavasti ammattia tulee vaihdettua. Suomessa on lohdullista se, että ammattia voi vaihtaa ja koulutuspolulla on mahdollista edetä haluamaansa suuntaan. Umpikujia ei ole. 

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi